Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Inia

Inia (Inia geoffrensis) to ssak z rodziny delfinów słodkowodnych. Ma charakterystyczny pysk, który jest mocno wydłużony i przypomina dziób. Pysk jest wyposażony w liczne zęby. Inia jest z wierzchu owłosiona. Włosie przypomina szczecinę. Młode mają ciemny kolor, starsze są białe, szare lub różowe. Ma małe oczy. Samica jest o połowę mniejsza od samca.

Inia (Inia geoffrensis)
© guentermanaus - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Inia (Inia geoffrensis)
Nazwy obce
angielska: Boto, Pink River Dolphin, Boutu, Amazon River Dolphin
niemiecka: Amazonasdelfin
czeska: Delfínovec amazonský, Inie amazonská
francuska: Dauphin De L'Amazone, Inia
hiszpańska: Bufeo
Pierwsze opisanie gatunku
(Blainville, 1817)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Inia - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 200 cm do 300 cm
Podgatunki
Wyróżnia się 3 podgatunki:
I. g. geoffrensis
I. g. boliviensis
I. g. humboldtiana
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Walenie (Cetacea)
Rodzina: Delfiny słodkowodne (Iniidae)

Występowanie i środowisko

Ten delfin słodkowodny pochodzi z Ameryki Południowej. Zamieszkuje rzeki: Amazonka i Orinoko. Inie najczęściej można spotkać w dorzeczu Amazonki. To trudny do obserwacji ssak z uwagi na środowisko, w którym żyje.

Tryb życia i zachowanie

Delfin ten żyje w parach lub małych stadach.

Morfologia i anatomia

Inia osiąga do 3 metrów długości ciała.

Pożywienie

Inie polują na głównie ryby.

Rozmnażanie

Niewiele wiadomo na temat rozrodu tych delfinów.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku walenia. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych brak jest danych na temat statusu zagrożenia tego gatunku.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-01, GAT-344







© Media Nauka 2008-2018 r.