Kakadu sinooka

Kakadu sinooka (Cacatua sanguinea) to gatunek papugi z rodziny kakaduowatych. Samiec i samica wyglądają podobnie. Samica ma nieco mniejsze rozmiary ciała. Ma białe upierzenie z czerwonymi plamami w okolicach nasady dzioba. Wokół oczu sine, nieopierzone pole. Nogi sinoniebieskawe. Papuga ta spotykana jest w hodowlach. Łatwo się oswaja.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Australii, na południu Nowej Gwinei oraz na Tasmanii. Preferuje tereny suche, otwarte, często w pobliżu rzek, pola uprawne, parki i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

Papuga ta żyje 40 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm.

Pożywienie

Odżywia się głównie ziarnem, przez co bywa uważana za szkodnika.

Rozmnażanie

Samica składa 2-3 jaja. Samiec i samica wysiadują je na zmianę przez 21-24 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKakadu cienkodzioba
Cacatua tenuirostris
ikonaKakadu żółtoczuba
Cacatua galerita
Kakaduowate
Kakaduowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2020-01-13, GAT-6937



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Ptaki egzotyczne - poradnik - Matthew M. Vriends, ISBN 97883-87112-62-2, SOLIS 2004



Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.