Logo Media Nauka

Facebook

Kakadu sinooka (Cacatua sanguinea)
© ClaraNila - stock.adobe.com

Kakadu sinooka

Kakadu sinooka (Cacatua sanguinea) to gatunek papugi z rodziny kakaduowatych. Samiec i samica wyglądają podobnie. Samica ma nieco mniejsze rozmiary ciała. Ma białe upierzenie z czerwonymi plamami w okolicach nasady dzioba. Wokół oczu sine, nieopierzone pole. Nogi sinoniebieskawe. Papuga ta spotykana jest w hodowlach. Łatwo się oswaja.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Australii, na południu Nowej Gwinei oraz na Tasmanii. Preferuje tereny suche, otwarte, często w pobliżu rzek, pola uprawne, parki i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

Papuga ta żyje 40 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm.

Pożywienie

Odżywia się głównie ziarnem, przez co bywa uważana za szkodnika.

Rozmnażanie

Samica składa 2-3 jaja. Samiec i samica wysiadują je na zmianę przez 21-24 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-13, GAT-6937




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKakadu żółtoczuba
Cacatua galerita
Kakaduowate
Kakaduowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Ptaki egzotyczne - poradnik - Matthew M. Vriends, ISBN 97883-87112-62-2, SOLIS 2004

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.