Logo Serwisu Media Nauka


Kakadu molucka, kakadu molukańska (Cacatua moluccensis)

Kakadu molucka, kakadu molukańska (Cacatua moluccensis) to papuga z podrodziny kakadu o dużych rozmiarach, białym upierzeniu z różowym odcieniem. Dziób masywny, szary, nogi również szare. Na głowie charakterystyczny, rozkładany czub z czerwonymi piórami. Upierzenie samców i samic jednakowe. Samce są większe od samic i mają czarne tęczówki. Tęczówki samic są brązowe.

Kakadu molucka, kakadu molukańska (Cacatua moluccensis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kakadu molucka, kakadu molukańska (Cacatua moluccensis)
Nazwy obce
angielska: Salmon-crested Cockatoo, Moluccan Cockatoo
niemiecka: Molukkenkakadu
czeska: Kakadu molucký
francuska: Cacatoès à huppe rouge
hiszpańska: Cacatúa de las Molucas
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kakadu molucka, kakadu molukańska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 55 cm
Maksymalna długość życia
45 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Głos
Wydaje bardzo głośne, skrzekliwe odgłosy. Potrafi czasem naśladować gwizdanie i ludzką mowę.
Jaja
Jaja białe, eliptyczne.

Występowanie i środowisko

Indonezja. Ta papuga jest gatunkiem endemicznym, występującym na wyspach Seram, Saparua, Haruku i Ambon. Gatunek introdukowano na wyspie Ambon, gdzie w latach 80 XX w. wyginęła. Zamieszkuje plantacje palm kokosowych, górskie zbocza i lasy.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Zjada orzechy, owoce, nasiona.

Rozmnażanie

Samica składa 2 jaja, które wysiaduje samiec i samica przez 28 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek, poprzez nadmierne odłowy dla hodowców, jest narażony na wyginięcie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Od setek lat jest cenionym ptakiem hodowlanym. Obecnie odłów dla celów hodowlanych jest zakazany. To bardzo dostojny, uczuciowy i inteligentny ptak. Bywa wymagająca i nie nawiązuje przyjaźni z opiekunem. Niektóre osobniki potrafią gwizdać i naśladować ludzką mowę.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Kakadu ta czuje się najlepiej w wolierze zewnętrznej o minimalnych wymiarach 4,8 × 1,5 × 1,5 m. Budki lęgowe powinny mieć wymiary 51 × 38 × 25 cm z trocinami na dnie.

Pokarm: Ich pokarmem są piniowe, ziemne orzeszki, migdały, krokosz barwierski, kanar, kukurydza podawana także w kolbach, owies, śruta owsiana, każdego dnia pęczki owsa lub pszenicy, gotowana mieszanka ziaren dla dużych papug z granulatem w stosunku 60:40, podajemy też liściaste warzywa, także strąkowe, owoce, melony, jagody, żwirek z muszli ostryg.

Rozmnażanie: Samica opiekująca się jajami jest agresywna. Pisklęta są bardzo nerwowe, pod wpływem nieznanych bodźców wymiotują.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2013-05-20, ART-GAT530




Polecamy