Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kakadu ognistoczuba, kakadu inka
(Cacatua leadbeateri)

Kakadu ognistoczuba, kakadu inka (Cacatua leadbeateri) to gatunek papugi z podrodziny kakadu. Papuga ta ma charakterystyczny szkarłatny czub. Pióra czuba są jaśniejsze na końcu, a przez środek biegnie żółtawy pas. Upierzenie na głowie i szyi, piersi oraz części brzucha jest różowe, w pozostałej części białe. Samica ma bardziej blade upierzenie. Samiec ma tęczówkę ciemnobrązową, samica - rudawą. Żółty pas na czubie u samca jest szerszy.

Kakadu ognistoczuba, kakadu inka (Cacatua leadbeateri)
© Stephan von Mikusch - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kakadu ognistoczuba, kakadu inka (Cacatua leadbeateri)
Synonimy
Kakatoe leadbeateri
Nazwy obce
angielska: Major Mitchell's Cockatoo, Pink Cockatoo, Leadbeater's Cockatoo
niemiecka: Inka-Kakadu
czeska: Kakadu inka
francuska: Cacatoès de Leadbeater
hiszpańska: Cacatúa de Leadbeater, Cacatúa Inca
Pierwsze opisanie gatunku
(Vigors, 1831)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kakadu ognistoczuba, kakadu inka - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Maksymalna długość życia
45 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Papuga ta żyje w południowo-zachodniej części Australii na otwartych terenach, najczęściej w pobliżu rzek.

Tryb życia i zachowanie

Gromadzi się w małe stadka lub żyje w parach. Dużą cześć czasu poświęca na żerowanie. Pokarmu szuka na ziemi i na drzewach. Prowadzi koczowniczy tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiąga 35 cm długości ciała, do 28 cm długości skrzydła.

Pożywienie

Zjada nasiona, orzechy, owoce, korzonki.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach. Dno wyściela korą. Samica znosi 2-4 jaja, które przez miesiąc wysiaduje samiec i samica. Samica wysiaduje w nocy. Po 6-8 tygodniach od wyklucia młode opuszczają dziuplę.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To bardzo odporna ha choroby papuga.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Woliera powinna mieć mocną siatkę.

Inne warunki chowu: Papugom należy zapewnić możliwośc latania w pomieszczeniu o minimalnych wymiarach 3,5 m x 2,5 m x 1,5 m.

Pokarm: Orzechy piniowe, ziemne, migdały i inne, kanar, kukurydza, kolby kukurydziane, owies, śruta owsiana, pąki traw, mieszanka dla dużych papug, warzywa (groch w strąkach, inne liściaste), melony, owoce, jagody, żwirek z muszli ostryg.

Rozmnażanie: Bez problemu rozmnaża się w niewoli. Podczas lęgów papuga musi latać

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2016-12-17, GAT-4342








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.