Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kapturnica, papuga jastrzębiogłowa
(Deroptyus accipitrinus)

Kapturnica, papuga jastrzębiogłowa (Deroptyus accipitrinus) to papuga z rodziny papugowatych. Ma piękne upierzenie. Wierzch jest zielony, brzuch niebiesko-czerwony, podobnie jak kołnierz na głowie (z tyłu). Głowa ciemnobrązowa z białym kreskowaniem. Wokół oka niebieskawa obwódka. Ciemnopopielate są końcówki ogona i skrzydeł. Dziób silny. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Kapturnica, papuga jastrzębiogłowa (Deroptyus accipitrinus)
© Farinoza - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kapturnica, papuga jastrzębiogłowa (Deroptyus accipitrinus)
Nazwy obce
angielska: Red-fan parrot
niemiecka: Fächerpapagei
czeska: Papoušek vějířový
francuska: Papegeai maillé
hiszpańska: Loro cacique, quinaquina
Pierwsze opisanie gatunku
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Papuga ta żyje w północnej części Ameryki Południowej. Zamieszkuje lasy deszczowe.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy pary lub małe stadka. Odzywa się jazgotliwym głosem bardzo często.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 35 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Samica składa 3-4 jaja, które sama wysiaduje przez 25-28 dni.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jest to jedyna papuga która stroszy pióra na głowie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To kosztowna papuga w hodowli. Jest uważana za rarytas. Jest bardzo inteligentna, hałaśliwa. Bardzo zazdrosna, wrazliwa na stres, potrafi się okaleczać i wyskubywać pióra.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Papugi te trzymamy w wolierach.

Pokarm: Mieszanka ziaren dla dużych papug, świeże owoce, jagody, warzywa, żwirek mineralny.

Rozmnażanie: Rozmnaża się w hodowli. Budka powinna mieć rozmiary 50 x 50 x 70 cm.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2016-12-17, GAT-4343








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.