Logo Media Nauka

Żako

Żako (Psittacus erithacus) to papuga z podrodziny ar o szarym upierzeniu. Ogon jest czerwony. Obszar wokół oka, kuper i brzuch są jaśniejsze. Tęczówka oka jest żółta. Dymorfizm płciowy nie występuje. Samica jest nieco mniejsza i jaśniejsza od samca. Samiec ma szpiczaste i skierowane ku tyłowi obwódki wokół oczu, samica zaś ma je bardziej zaokrąglone.

Żako (Psittacus erithacus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Środkowa i zachodnia część Afryki. Naturalnym środowiskiem są pierwotne nizinne lasy deszczowe, lasy galeriowe, namorzynowe, sawanna z większymi zadrzewieniami. Gatunek ten występuje także w dużych parkach i ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach przebywających w koronie wysokich drzew. Stada liczą nawet 5000 osobników. Jest najbardziej aktywna o zmierzchu. Żeruje na polanach i polach uprawnych. Papugi te są łagodne w niewoli, łatwo się oswajają. To bardzo towarzyska i inteligentna papuga.

Jest to też bardzo wrażliwy ptak. Gdy popada w stres, wyskubuje sobie pióra.

Pożywienie

Papuga żako zjada ziarna, owoce. Sposób żywienia w niewoli podajemy niżej.

Rozmnażanie

Żako zakłada gniazdo w dziupli wysokiego drzewa. Samica składa 2-4 jaja i wysiaduje je do 30 dni. Młode pozostają w gnieździe przez 10 tygodni.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Żako potrafi powtarzać ludzkie słowa.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Papuga ta bardzo przywiązuje się do jednej osoby. Jest wrażliwa na stres.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Klatka dla żako musi być przestronna, prostopadłościenna, o wymiarach minimum 1,5 × 1,5 × 1,6 m. Papuga ta lubi wodne kąpiele.

Inne warunki chowu: Codziennie rano należy papugę spryskiwać wodą.

Pokarm: Do jedzenia podajemy gotowe mieszanki, w zimie dodatkowo podajemy ziarna konopi. Podajemy także namoczone i skiełkowane ziarna, kolby kukurydzy (świeże lub gotowane), skiełkowaną fasolkę mung, orzechy piniowe, ziemne, cały czas podajemy proso w kłosach, surowe i gotowane owoce i warzywa, chude mięso, makaron, gotowany ryż, jogurt, także w niewielkich ilościach ser żółty. Przed lęgiem namoczony chleb pszeniczny, pełnoziarnisty, marchew, cykorie, gotowane, pokrojone jajka. Cały rok podajemy żwirek mineralny z muszli ostryg, sepię i oczywiście świeżą wodę do picia.

Rozmnażanie: Papugi te rozmnażają się w niewoli. W tym celu należy zastosować budki lęgowe o wymiarach 40 × 45 × 65 cm z otworem o średnicy 15 cm.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-01, GAT-494


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.