Logo Serwisu Media Nauka

Żako
(Psittacus erithacus)

Żako (Psittacus erithacus) to papuga z podrodziny ar o szarym upierzeniu, ogon jest czerwony. Wokół oka, kuper i brzuch ą jaśniejsze. Tęczówka oka jest żółta. Dymorfizm płciowy nie występuje. Samica jest nieco mniejsza i jaśniejsza od samca. Samiec ma szpiczaste i skierowane ku tyłowi obwódki wokół oczu, samica zaś ma je bardziej zaokrąglone.

Żako (Psittacus erithacus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żako (Psittacus erithacus)
Nazwy obce
angielska: Grey Parrot
niemiecka: Graupapagei
czeska: Papoušek šedý – žako
francuska: Perroquet jaco, gris du Gabon
hiszpańska: Loro gris
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żako - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 35 cm do 40 cm
Ciężar: od 400 g do 490 g
Maksymalna długość życia
50 lat.
Podgatunki
Występują 3 podgatunki, w tym:
P. e. timneh (żako liberyjski)
P. e. erithacus (żako kongijskie)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Jaja
Jaja białe, zaokrąglone lub podobne do kurzych, z lekkim połyskiem.

Występowanie i środowisko

Środkowa i zachodnia część Afryki. Naturalnym środowiskiem są pierwotne nizinne lasy deszczowe, lasy galeriowe, namorzynowe, sawanna z większymi zadrzewieniami. Gatunek ten występuje także w dużych parkach i ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach przebywających w koronie wysokich drzew. Stada liczą nawet 5000 osobników. Jest najbardziej aktywna o zmierzchu. Żeruje na polanach i polach uprawnych. Papugi te są łagodne w niewoli, łatwo się oswajają. To bardzo towarzyska i inteligentna papuga.

Jest to też bardzo wrażliwy ptak. Gdy popada w stres, wyskubuje sobie pióra.

Pożywienie

Zjada ziarna, owoce. Sposób żywienia w niewoli podajemy niżej.

Rozmnażanie

Żako zakłada gniazdo w dziupli wysokiego drzewa. Samica składa 2-4 jaja i wysiaduje je do 30 dni. Młode pozostają w gnieździe przez 10 tygodni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Żako potrafi powtarzać ludzkie słowa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Papuga ta bardzo przywiązuje się do jednej osoby. Jest wrażliwa na stres.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Klatka dla żako musi być przestronna, prostopadłościenna, o wymiarach minimum 1,5 × 1,5 × 1,6 m. Papuga ta lubi wodne kąpiele.

Inne warunki chowu: Codziennie rano należy papugę spryskiwać wodą.

Pokarm: Do jedzenia podajemy gotowe mieszanki, w zimie dodatkowo podajemy ziarna konopi. Podajemy także namoczone i skiełkowane ziarna, kolby kukurydzy (świeże lub gotowane), skiełkowaną fasolkę mung, orzechy piniowe, ziemne, cały czas podajemy proso w kłosach, surowe i gotowane owoce i warzywa, chude mięso, makaron, gotowany ryż, jogurt, także w niewielkich ilościach ser żółty. Przed lęgiem namoczony chleb pszeniczny, pełnoziarnisty, marchew, cykorie, gotowane, pokrojone jajka. Cały rok podajemy żwirek mineralny z muszli ostryg, sepię i oczywiście świeżą wodę do picia.

Rozmnażanie: Papugi te rozmnażają się w niewoli. W tym celu należy zastosować budki lęgowe o wymiarach 40 × 45 × 65 cm z otworem o średnicy 15 cm.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-01, GAT-494








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.