Amazonka niebieskoczelna

Amazonka niebieskoczelna (Amazona aestiva) to papuga z podrodziny papug właściwych. Strona grzbietowa ma ciemnozielony kolor, strona brzuszna jasnozielony. Głowa z wierzchu, policzki, gardziel są żółte. Czoło jest koloru niebieskiego (stąd nazwa). Zewnętrzne chorągiewki części lotek są czerwone. Samiec i samica wyglądają tak samo.


Amazonka niebieskoczelna (Amazona aestiva)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Pierwotne lasy środkowo-zachodniej Ameryki Południowej. Zajmuje także tereny otwarte, gaje uprawne.

Tryb życia i zachowanie

Słabo lata. Bardzo dobrze wspina się po drzewach. Żyje w stadach, które przebywają w koronach drzew.

Pożywienie

Amazonka niebieskoczelna żywi się nasionami i owocami.

Rozmnażanie

Pary łączą się na całe życie. Lęgi mają miejsce od marca do października. Gniazda buduje 9 m nad ziemią w dziuplach starych drzew, klifach lub termitierach. Samica znosi od 1 do 5 jaj, które wysiaduje przez 23-28 dni. Młode pozostają w gnieździe przez 60 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Amazonka niebieskoczelna to jedna z najbardziej pospolitych papug Ameryki Południowej.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To łatwo oswajający się i przywiązujący się do opiekuna ptak. Przejawia zdolności dźwiękonaśladowcze. Znamy wiele odmian barwnych. To silny i odporny ptak.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Ptaki najlepiej trzymać w wolierach z budkami lęgowymi.

Pokarm: Karmimy ptaki codziennie owocami i warzywami, podajemy gałęzie wierzby, mniszek lekarski, karmę dla dużych papug, skiełkowane ziarno słonecznika, nasiona ziół, traw, kolby kukurydzy, orzechy, małe ilości żółtego sera, ziarno z granulatem, gotowane mięso z kurczaka, żwirek mineralny. Wodę należy zmieniać każdego dnia.

Rozmnażanie: Podczas lęgów staje się agresywny. U ptaków trzymanych w klatkach dochodzi do urojonych lęgów. Zachowanie wówczas papug jest dziwne, agresywne, wyskubują sobie pióra.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-29, GAT-482


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.