Logo Serwisu Media Nauka

Kondor królewski
(Sarcoramphus papa)

Kondor królewski (Sarcoramphus papa) to duży drapieżny ptak z rodziny kondorów. Ma w przeważającej mierze kremowe upierzenie. Lotki, kuper, ogon, kryza oraz duże pokrywy skrzydłowe mają czarną barwę. Na głowie i karku rosną piórka przypominające włosie. Nad dziobem widnieją pomarańczowe korale. Dziób i szyja są bardzo kolorowe. Skóra w okolicach głowy jest pofałdowana. Pomiędzy okiem a dziobem znajduje się plama w kolorze lila. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Kondor królewski (Sarcoramphus papa)
© Christian Musat - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kondor królewski (Sarcoramphus papa)
Nazwy obce
angielska: King Vulture
niemiecka: Königsgeier
czeska: Kondor královský
francuska: Sarcoramphe roi, Vautour pape
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kondor królewski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 80 cm
Rozpiętość skrzydeł: 200 cm.
Ciężar: do 3.7 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Kondory (Cathartidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje tereny leśne i półotwarte równin w strefie tropikalnej Ameryki. Występuje do wysokości 1200 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo dobrze lata zarówno pośród drzew jak i szybuje wysoko w powietrzu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 80 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi aż 2 metry. Osiąga 3,7 kg masy ciała.

Pożywienie

Zjada padlinę. Prawdopodobnie także poluje na żywe zwierzęta.

Rozmnażanie

Samica składa jedno jajo, które umieszcza nisko nad ziemia w spróchniałym pniu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-20, GAT-2229







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.