Logo Media Nauka

Facebook

Kondor wielki (Vultur gryphus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Kondor wielki

Kondor wielki (Vultur gryphus) to duży ptak z rodziny kondorów o czarnym upierzeniu za wyjątkiem kołnierza na szyi, który jest biały i białawych pokryw skrzydeł. Głowa i szyja jest naga. Na głowie samca znajduje się mięsisty wyrostek.

Występowanie i środowisko

Kondor wielki zasiedla Andy od Wenezueli po przylądek Horn. Zamieszkują góry, tereny skaliste.

Tryb życia i zachowanie

Jest samotnikiem lub żyje w parach. Przy padlinie gromadzi się nawet 60 sztuk. Padliny wypatruje szybując wysoko w powietrzu. Zjada także jaja ptaków nadmorskich.

Pożywienie

Zjada głównie padlinę.

Rozmnażanie

Gnieździ się na wysokich skałach, w dużych dziuplach lub niszach skalnych. Samica składa zwykle 1 jajo, rzadko 2. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 54-58 dni. Młode mogą latać dopiero po pół roku. Mimo to zostają jeszcze pod opieką rodziców. Wyprowadza jeden lęg co dwa lata.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kondor wielki jest największym przedstawicielem rodziny kondorów.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-21, GAT-534




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKondor kalifornijski
Gymnogyps californianus
ikonaKondor królewski
Sarcoramphus papa
ikonaSępnik pstrogłowy
Cathartes burrovianus
Kondory
Kondory

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.