Logo Serwisu Media Nauka

Sępnik czarny, urubu czarny
(Coragyps atratus)

Sępnik czarny, urubu czarny (Coragyps atratus) to ptak z rodziny kondorów o czarnym upierzeniu. Głowa i część szyi matowe, nieupierzone. Samiec i samica wyglądają tak samo.

Sępnik czarny, urubu czarny (Coragyps atratus)
© nancy artieres - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sępnik czarny, urubu czarny (Coragyps atratus)
Nazwy obce
angielska: American Black Vulture
niemiecka: Rabengeier
czeska: Kondor havranovitý
francuska: Urubu noir
hiszpańska: Buitre negro americano, zopilote, jote de cabeza negra
Pierwsze opisanie gatunku
(Bechstein, 1783)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sępnik czarny, urubu czarny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Kondory (Cathartidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna, Środkowa i część Ameryki Południowej. Zajmuje różne środowiska, w tym w pobliżu człowieka.

Tryb życia i zachowanie

Jest towarzyski, żyje w grupach. Noc spędzają grupy nawet tysięcy tych ptaków.

Pożywienie

Żywi się padliną. Poluje tez na niewielkie zwierzęta, zjada też zgniłe owoce.

Rozmnażanie

Samica składa 2 jaja w spróchniałym pniu lub półkach skalnych, czasem w budynkach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejszy ptak z rodziny kondorów.

Jest najliczniejszym ptakiem drapieżnym na półkuli zachodniej.

Sępnik czarny wydala kał na własne nogi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-11, GAT-590




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.