Logo Media Nauka

Sępnik różowogłowy (Cathartes aura)
© FotoRequest - stock.adobe.com

Sępnik różowogłowy

Sępnik różowogłowy (Cathartes aura) to ptak szponiasty z rodziny kondorów. Ma ciemnobrązowe upierzenie. Lotki pierwszo- i drugorzędowe są szare, co bardzo dobrze jest widoczne podczas lotu. Głowa różowoczerwona, podobnie nasada dzioba. Dziób na końcu jasny i haczykowato wygięty.

Występowanie i środowisko

Sępnik różowogłowy zasiedla obie Ameryki, gniazduje zaś w Ameryce Północnej. Środowisko życia jest bardzo różnorodne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 64-81 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 170-183 cm. Ma dobrze rozwinięty zmysł węchu, co jest rzadkością u ptaków.

Pożywienie

Odżywia się padliną.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na ziemi pośród gęstej roślinności, a także w szczelinach skalnych. W zniesieniu 2 jaja. Wysiadywanie trwa 38-41 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-02, GAT-2232


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKondor kalifornijski
Gymnogyps californianus
ikonaKondor królewski
Sarcoramphus papa
ikonaKondor wielki
Vultur gryphus
Kondory
Kondory

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.