Kondory

Kondory (Cathartidae) to rodzina ptaków z rzędu drapieżnych . Rodzina ta liczy dziś 7 gatunków w 5 rodzajach.

Wygląd

Kondory, zwane sępami Nowego Świata, to jedne z największych ptaków latających. Zwykle upierzenie jest czarne lub brązowe. Na spodzie skrzydeł zwykle występują jasne plamy. Głowa nie jest upierzona, czasem na czole lub u nasady nosa znajdują się różne twory skórne o jaskrawej barwie.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Kondor kalifornijskiKondor kalifornijski

Gymnogyps californianus

Kondor kalifornijski (Gymnogyps californianus) to krytycznie zagrożony wymarciem ptak z rodziny kondorów. Upierzenie prawie czarne, pokrywy skrzydłowe białawe. Głowa i szyja są nieopierzone, szaro-pomarańczowe.


Kondor królewskiKondor królewski

Sarcoramphus papa

Kondor królewski (Sarcoramphus papa) to duży drapieżny ptak z rodziny kondorów. Ma w przeważającej mierze kremowe upierzenie. Bardzo dobrze lata zarówno pośród drzew jak i szybuje wysoko w powietrzu.


Kondor wielkiKondor wielki

Vultur gryphus

Kondor wielki to największy z kondorów. Zamieszkuje Andy w Ameryce. Głowa i szyja jest naga. Na głowie samca znajduje się mięsisty wyrostek. Jest samotnikiem lub żyje w parach. Przy padlinie gromadzi się nawet 60 sztuk.


Sępnik czarny, urubu czarnySępnik czarny, urubu czarny

Coragyps atratus

Sępnik czarny, zwany urubu czarnym, to najliczniejszy w Ameryce ptak drapieżny i jednocześnie najmniejszy z rodziny kondorów. Sępnik czarny wydala kał na własne nogi.


Sępnik pstrogłowySępnik pstrogłowy

Cathartes burrovianus

Sępnik pstrogłowy (Cathartes burrovianus) to gatunek ptaka z rodziny kondorów. Głowa nieopierzona, różnokolorowa - od czerwieni poprzez żółcie do niebieskoszarego. Na szyi obroża z czerwonych korali.


Sępnik różowogłowySępnik różowogłowy

Cathartes aura

Sępnik różowogłowy (Cathartes aura) to ptak z rodziny kondorów. Ma ciemnobrązowe upierzenie. Głowa różowoczerwona. Dziób na końcu jasny i haczykowato wygięty.





Inne gatunki

  • sępnik żółtogłowy (Cathartes melambrotus)

Występowanie i środowisko

Ptaki te występują w obu Amerykach od Kanady po południową część Ameryki Południowej. Żyją w różnych środowiskach, zarówno na terenach otwartych porośniętych trawą w Andach jak i na pustyniach, lasach i zadrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

W poszukiwaniu zdobyczy kondory posługują się wzrokiem, a niektóre gatunki także węchem.

Rozmnażanie

Gniazdują na wysokich skałach i stromych zboczach, czasem na ziemi. Samica składa 1-2 jaja. Wysiadywanie trwa 40-60 dni. Pokryte gęstym puchem pisklęta pozostają w gnieździe długo, bo aż 70-180 dni. Karmią je zwróconym pokarmem samiec i samica.

Pożywienie

Odżywiają się głównie padliną. Zjadają też jaja, owoce, inny pokarm roślinny.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożony jest kondor kalifornijski. Bliski zagrożenia / mniejszego ryzyka jest kondor wielki.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-169
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-04



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.