Logo Media Nauka

Kondor kalifornijski (Gymnogyps californianus)
© wollertz - Fotolia.com

Kondor kalifornijski

Kondor kalifornijski (Gymnogyps californianus) to krytycznie zagrożony wymarciem ptak z rodziny kondorów. Upierzenie prawie czarne, pokrywy skrzydłowe białawe. Głowa i szyja są nieopierzone, szaro-pomarańczowe z czerwonymi plamami na szyi. Dziób żółtawy. Samiec jest większy od samicy.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej, w zachodniej części USA, na dwóch izolowanych obszarach, jeden z nich w Kalifornii, drugi na Wyżynie Kolorado. Niegdyś ptak ten występował na terenie całych gór skalistych.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten nie może wznieść się do lotu bez odpowiednich warunków powietrznych. Pojawienie się prądów wstępujących umożliwia mu lot i wyruszenie na żer. Często odpoczywa i zażywa kąpieli słonecznych przy rozpostartych skrzydłach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 125 cm, rozpiętość skrzydeł 295 cm, a ciężar ciała 8-14 kg.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim padlinę ssaków.

Rozmnażanie

Samica nie buduje gniazda, jedno jajo składa w dziupli sekwoi lub skalnej grocie bezpośrednio na podłożu. Młode jest samodzielne po 5 miesiącach od wyklucia się, choć przez rok rodzice jeszcze dokarmiają potomka.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-03, GAT-2228


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKondor królewski
Sarcoramphus papa
ikonaKondor wielki
Vultur gryphus
Kondory
Kondory

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.