Logo Media Nauka

Facebook

Krowiak podwinięty, olszówka (Paxillus involutus)
© Alonbou - stock.adobe.com

Krowiak podwinięty, olszówka

Krowiak podwinięty, olszówka (Paxillus involutus) to gatunek trującego grzyba z rodziny krowiakowatych. Ma kwaskowaty smak i zapach.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany bardzo często we wszystkich rodzajów lasu. Preferuje kwaśne podłoże.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 5-8 cm wysokości.

Kapelusz ochrowy, brązowy, oliwkowy, żółtawy, zwykle blady. Kształt młodych - płaski, czasem wypukły, z podwiniętym brzegiem, potem wklęsły lub lejkowaty. Wierzch filcowaty, zamszowaty. Brzeg prążkowany.

Blaszki żółtawe, rdzawobrązowe, ciemniejące i czerwieniejące przy uszkodzeniu, bardzo często rozwidlone, zabiegające na trzon.

Miąższ jest żółtawy lub brązowy.

Trzon cylindryczny, żółtawy, krótki, jaśniejszy niż kapelusz.

Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Czy olszówka jest jadalna czy trująca?

Dziś olszówki są uznawane za grzyby trujące, choć jeszcze niedawno były uznawane za jadalne. Zatrucia jelitowe mogą się pojawić po spożyciu, ale poważniejsze efekty zatrucia mogą się ujawnić po wielu latach częstszego spożywania tych grzybów. Skutki mogą być śmiertelne. Zatrucie przypomina białaczkę. Następuje rozpad czerwonych krwinek.

Ponieważ powszechnie grzyb ten jest uznawany za jadalny, zatrucie olszówką jest statystycznie najczęstszym zatruciem grzybami.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-20, GAT-639027


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników olszówki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący

Pokrewne gatunki grzybów

Krowiakowate
Krowiakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów
Botanika
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.