
Krowiak podwinięty, olszówka
Krowiak podwinięty, olszówka (Paxillus involutus) to gatunek trującego grzyba z rodziny krowiakowatych. Ma kwaskowaty smak i zapach.
Występowanie i środowisko PL
Spotykany bardzo często we wszystkich rodzajów lasu. Preferuje kwaśne podłoże.
Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 5-8 cm wysokości.
Kapelusz ochrowy, brązowy, oliwkowy, żółtawy, zwykle blady. Kształt młodych - płaski, czasem wypukły, z podwiniętym brzegiem, potem wklęsły lub lejkowaty. Wierzch filcowaty, zamszowaty. Brzeg prążkowany.
Blaszki żółtawe, rdzawobrązowe, ciemniejące i czerwieniejące przy uszkodzeniu, bardzo często rozwidlone, zabiegające na trzon.
Miąższ jest żółtawy lub brązowy.
Trzon cylindryczny, żółtawy, krótki, jaśniejszy niż kapelusz.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Czy olszówka jest jadalna czy trująca?
Dziś olszówki są uznawane za grzyby trujące, choć jeszcze niedawno były uznawane za jadalne. Zatrucia jelitowe mogą się pojawić po spożyciu, ale poważniejsze efekty zatrucia mogą się ujawnić po wielu latach częstszego spożywania tych grzybów. Skutki mogą być śmiertelne. Zatrucie przypomina białaczkę. Następuje rozpad czerwonych krwinek.
Ponieważ powszechnie grzyb ten jest uznawany za jadalny, zatrucie olszówką jest statystycznie najczęstszym zatruciem grzybami.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-20, GAT-639027 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres występowania owocników olszówki.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący
