logo

Kukułka czubata

Kukułka czubata (Clamator glandarius) to gatunek ptaka z rodziny kukawkowatych. Na głowie widoczny czubek. Ogon długi, schodkowany. Wierzch głowy jest szaro upierzony, wierzch ciała oliwkowy z rdzawym nalotem, biało plamkowany. Spód jasny z żółtawym przodem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Kukułka czubata występuje w Afryce oraz na południu Europy, a także w Azji. Preferuje przerzedzone lasy liściaste, tereny otwarte z zakrzewieniami i zadrzewieniami, parki, aleje. Do Polski zalatuje sporadycznie.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 35-40 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 60-65 cm.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Tak jak nasza kukułka zwyczajna, to także pasożyt lęgowy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.



© medianauka.pl, 2019-05-10, GAT-2759




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKukułka rdzawoskrzydła
Clamator coromandus
ikonaKukułka żałobna
Clamator levaillantii
Kukułkowate
Kukułkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek sowy
Mapa świata Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.