Kulon, kulon zwyczajny

Kulon, kulon zwyczajny (Burhinus oedicnemus)

© Erni - Fotolia.com

Kulon zwyczajny (Burhinus oedicnemus) to ptak z rodziny kulonów. Charakterystyczne dla kulona są duże, żółte oczy, przystosowane do widzenia w ciemności. Nad okiem biegnie biała brew. Głowa jest stosunkowo duża, dziób mocny. Upierzenie maskujące, płowe ze złożonym, ciemnym, kreskowanym rysunkiem. Strona brzuszna jest jaśniejsza. Dziób żółty, na końcu czarny, nogi żółte. Samiec i samica, a także młode, są podobnie ubarwione.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w Europie poza północą i wschodem, północnej części Afryki, a także w niektórych rejonach Azji. Preferuje suche środowisko stepów, nieużytków, żwirowisk, czasem też pola uprawne. W Polsce gnieździ się bardzo rzadko na nizinach i jest rzadko spotykany, w zasadzie w Polsce jest wymierający. Jeszcze niedawni gniazdowało w Polsce tylko kilka par.

Tryb życia i zachowanie

To ptak o zmierzchowej i nocnej aktywności.

Jest wędrowny. Przylatuje do nas w kwietniu i odlatuje w sierpniu, aż do połowy października.

Bardzo trudno go zauważyć. Gdy czuje się zagrożony, zastyga w bezruchu. Zrywa się do lotu dopiero spod nóg obserwatora.

Ma fletowy głos, którym odzywa się wieczorami.

Pożywienie

Zjada głownie owady, dietę uzupełnia dżdżownicami, mięczakami, pajęczakami i drobnymi kręgowcami (gady, gryzonie i płazy).

Rozmnażanie

Gniazduje na terenie otwartym. Ptaki przywiązują się do miejsc lęgowych. Tworzą też względnie trwałe pary. Samica niesie zwykle 2 jaja do dołka w ziemi, wyściełanego kamyczkami, muszelkami i sama je wysiaduje przez 23-27 dni. Samiec pomaga opiekować się pisklętami, które są zagniazdownikami. Po 7 tygodniach młode potrafią już latać. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku w połowie maja i w lipcu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak objęty ochroną, bardzo rzadki.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Możliwość obserwacji w Polsce bardzo rzadkiego kulona zwyczajnego.
         Okres lęgowy kulona. W lipcu rzadziej ma miejsce.

Pokrewne gatunki ptaków


Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.77 / 69.23%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2015-03-14, GAT-727




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.