Logo Serwisu Media Nauka


Kulony (Burhinidae)

Kulony (Burhinidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 9 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce można spotkać 1 gatunek z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Ptaki te charakteryzuje dość duża głowa z dużymi, żółtymi oczami i mocnym dziobem. Długie nogi są wyposażone w trzy palce, spięte szczątkową błoną pławną. Przeważa upierzenie w kolorze brązowym, piaskowym, zawsze z ciemnym rysunkiem maskującym. Ubarwienie jest takie samo dla obu płci.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Kulon, kulon zwyczajnyKulon, kulon zwyczajny (Burhinus oedicnemus) ikona-polska

To wymierający u nas gatunek z rodziny kulonów, jedyny je przedstawiciel w naszym kraju. Ma piękne, duże, żółte oczy.


Nazwa rodziny
Kulony (Burhinidae)
Występowanie
Europa, Azja, Afryka, Ameryka Południowa, Australia.Kulony - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
9
Liczba gatunków w Polsce
1
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Kulony (Burhinidae)
Długość ciała
Długość: 32-59 cm.
Długość skrzydła: 23-25 cm.
Masa ciała: 300-1100 g.

Inne gatunki

  • Kulon amerykański (Burhinus bistriatus)
  • Kulon plamisty (Burhinus capensis)
  • Kulon australijski (Burhinus grallarius)
  • Kulon rzeczny (Burhinus senegalensis)
  • Kulon peruwiański (Burhinus superciliaris)
  • Kulon nadwodny (Burhinus vermiculatus)
  • Kulon plażowy (Esacus magnirostris)
  • Kulon wielkodzioby (Esacus recurvirostris)

Występowanie i środowisko

Można je spotkać w Europie, Azji, Afryce i Australii oraz Ameryce Południowej na suchych stepach, półpustyniach, żwirowiskach, zwykle w niewielkiej odległości od zbiorników wody.

Tryb życia i zachowanie

Są osiadłe i wędrowne. Szybko biegają. Poruszają się głównie po powierzchni ziemi. Przejawiają głównie zmierzchową i nocną aktywność.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Samica składa zwykle 2 jaja wprost do zagłębienia w ziemi. Wysiadywaniem jaj oraz wychowaniem piskląt zajmuje się samica i samiec. Pisklęta są zagniazdownikami. Niektóre gatunki przystępują do 2 lęgów w roku. Czas wysiadywania trwa 24-27 dni.

Pożywienie

Zjadają pokarm pochodzenia zwierzęcego. Są to bezkręgowce lądowe, małe kręgowce takie jak żaby, gryzonie oraz gatunki nadmorskie zjadają także kraby i mięczaki.

Ochrona i zagrożenia

Dwa gatunki zostały sklasyfikowane jako gatunki mniejszego ryzyka wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-14, ART-RODZ277


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
kulon
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Możliwość obserwacji w Polsce bardzo rzadkiego kulona zwyczajnego.
    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     Okres lęgowy kulona. W lipcu rzadziej ma miejsce.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Polecamy