logo

Kulon australijski

Kulon australijski (Burhinus grallarius) to gatunek ptaka z rodziny kulonów. Upierzenie utrzymane w brązach, bieli i szarości oraz czerni. Spód jasny. Nad żółtym okiem biegnie biała brew, gardło białe, policzki brązowe, wierzch głowy szarawy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w lasach oraz na trawiastych terenach porośniętych krzewami w Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-2628




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKulon amerykański
Burhinus bistriatus
ikonaKulon nadwodny
Burhinus vermiculatus
ikonaKulon rzeczny
Burhinus senegalensis
ikonaKulon, kulon zwyczajny
Burhinus oedicnemus
Kulony
Kulony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.