Kulon nadwodny

Kulon nadwodny (Burhinus vermiculatus) to gatunek ptaka z rodziny kulonów. Upierzenie utrzymane w brązach z jasnym spodem. Pierś kreskowana. Na skrzydle jasna przepaska. Gardło białawe, odgraniczone od reszty głowy ciemnym wąsem. Dziób czarny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w Afryce, w południowej części kontynentu. Występuje na terenach podmokłych w lasach, na sawannie, w zakrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKulon amerykański
Burhinus bistriatus
ikonaKulon australijski
Burhinus grallarius
ikonaKulon rzeczny
Burhinus senegalensis
ikonaKulon, kulon zwyczajny
Burhinus oedicnemus
Kulony
Kulony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-2627




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.