logo

Kulon rzeczny

Kulon rzeczny (Burhinus senegalensis) to gatunek ptaka z rodziny kulonów. Upierzenie utrzymane w brązach z ciemnym kreskowaniem. Spód jaśniejszy, pierś z kreskowaniem. Nad żółtym okiem biegnie biała brew. Dziób żółty u nasady, dalej ciemny. Nogi żółtawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w Afryce wzdłuż Nilu i Afryce w części równikowej. Występuje na terenach podmokłych w lasach, na sawannie, w zakrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak o aktywności dziennej i nocnej. Prowadzi skryty tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 37 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-2625




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKulon amerykański
Burhinus bistriatus
ikonaKulon australijski
Burhinus grallarius
ikonaKulon nadwodny
Burhinus vermiculatus
ikonaKulon, kulon zwyczajny
Burhinus oedicnemus
Kulony
Kulony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.