logo

Kulon wielkodzioby

Kulon wielkodzioby (Esacus recurvirostris) to gatunek ptaka z rodziny kulonów. Ma szydlasty, nieproporcjonalnie wielki dziób, ciemny od poły do końca i żółtawy u nasady. Oczy żółtawe. Upierzenie brązowo-szare z wierzchu, jasne od spodu. Głowa z boków w czarno-białe pasy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w południowej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-11, GAT-2630




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKulon amerykański
Burhinus bistriatus
ikonaKulon australijski
Burhinus grallarius
ikonaKulon nadwodny
Burhinus vermiculatus
ikonaKulon rzeczny
Burhinus senegalensis
ikonaKulon, kulon zwyczajny
Burhinus oedicnemus
Kulony
Kulony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.