G

Melisa lekarska

Melisa lekarska (Melissa officinalis) to roślina lecznicza z rodziny wargowych, powszechnie uprawiana i czasem dziczejąca, wytwarzająca silne kłącza, charakteryzuje się cytrynowym aromatem.

Oto wybrane odmiany:

  • 'Aurea' - odmiana o żółtawych liściach.
  • 'Aureovariegata' - odmiana o żółto obrzeżonych liściach.
  • 'Variegata' - odmiana o biało obrzeżonych liściach.
  • 'Zitronella' - odmiana o silnym, cytrynowym zapachu.

 



Melisa lekarska (Melissa officinalis)
© Wuttisit - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

W naturze występuje w południowej części Europy, północnej części Afryki i w Azji. Preferuje gleby wilgotne, spulchnione. Rośnie dobrze w słońcu i półcieniu.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziająca się w górze, czterokanciasta, słabo owłosiona.

Liście są usytuowane naprzeciwlegle, ogonkowe, o długości od 1 do 8 cm i 1-5 cm szerokości, jajowate lub eliptyczne, zaokrąglone u nasady, brzegiem ząbkowane, owłosione z góry, od dołu tylko w obszarze nerwów.

Kwiaty są usadowione w kątach liści, białe lub żółtawe, niepozorne, zebrane w nibyokółki.

Owoc to rozłupnia.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Melisa działa uspokajająco i rozkurczowo. Liście dodaje się do zup, sosów i innych potraw. Z olejku z melisy produkuje się likiery.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-21, GAT-13392


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
melisa lekarska
         

Kwitnie melisa lekarska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatżółty kwiat
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

zioła
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.