Logo Media Nauka

Modraszek adonis (Lysandra bellargus)
Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Modraszek adonis

Modraszek adonis (Lysandra bellargus) to bardzo ładny, mały motyl dzienny, charakteryzujący się dymorfizmem płciowym. Skrzydła samca są niebieskie, samicy - ciemnobrunatne. Strzępina ma białą barwę z ciemnym kreskowaniem. Spód skrzydeł samca jest szary, u samicy również, ale ciemniejszy. U obu płci spód skrzydeł usiany jest plamkami w białej obwódce. Przy skraju skrzydeł także pomarańczowe plamy. Gąsienica jest niebieskozielona z ciemnymi pasami i czerwonożółtymi plamami. Poczwarka jest zielonobrunatna.

Występowanie i środowisko PL

Europa, Azja. Zasiedla suche miejsca, ugory, nasypy kolejowe, zbocza. W Polsce występuje tylko w części wschodniej i południowej. Preferuje tereny otwarte o wapiennym podłożu.

Tryb życia i zachowanie

Motyle nocują na kwiatach.

Morfologia i anatomia

Modraszek adonis osiąga rozpiętość skrzydeł od 28 do 34 mm.

Pożywienie

Rośliny żywicielki to cieciorka, konikleca, komonica.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

W Polsce występuje niezmiernie rzadko.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2009-10-28, GAT-31
Data aktualizacji artykułu: 2018-05-31



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Modraszek adonis
        

Okres lotu modraszka adonisa (dwa pokolenia).

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikonaStruś
Struthio camelus
Strusie
Strusie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.