Morświnowate

Morświnowate (Phocoenidae) to rodzina ssaków z podrzędu zębowców, która liczy dziś 7 gatunków w 3 rodzajach. W Polsce żyje 1 gatunek z tej rodziny ssaków.

Są podobne do delfinów, ale różnią się od nich kształtem zębów, które są bocznie spłaszczone i piłkowane. Mają tępy pysk.

Występowanie i środowisko

Występują w morzach całego świata. Najczęściej można je spotkać w wodach przybrzeżnych. To jedyne delfiny, jakie stale żyją i rozmnażają się w Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą skryty tryb życie, nie są towarzyskie, źle znoszą niewolę. Żyją w małych grupach, samotnie, podczas migracji mogą tworzyć większe stada.

Morfologia i anatomia

Morświny mają więcej niż 5 zrośniętych kręgów szyjnych. W szczęce górnej w szeregu znajduje się od 15 do 30 zębów.

Pożywienie

Podstawę ich pokarmu stanowią ryby.

Ochrona i zagrożenia

W Bałtyku populacja morświnów jest krytycznie zagrożona wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Samce morświnów mają jedne z największych jąder w świecie ssaków.

Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny. Kliknij nazwę gatunkową, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Inne gatunki

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

        Trwa okres godowy morświnów
         Rodzą się młode morświny


Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.48 / 64.93%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN — Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz — Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego — Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa — Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Alfred Brehm — Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?
Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?
Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-110
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-10



©® Media Nauka 2008-2023 r.