
Owca domowa
Owca domowa (Ovis aries) to zwierzę domowe z rodziny krętorogich, pochodzące od owcy dzikiej. Samica nosi nazwę maciorki, samiec nazywany jest baranem lub trykiem, młode nazywamy jagniętami.
Występowanie i środowisko PL
Cały świat.
Tryb życia i zachowanie
Brak danych.
Pożywienie
Pokarm roślinny.
Rozmnażanie
Jagnięta uzyskują dojrzałość płciowo po kilku miesiącach lub po roku.
Ochrona i zagrożenia NE
Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.
Ciekawostki
Uzyskano wiele ras owiec. Oto niektóre z nich:
- merynosy - owce wełniste, mają delikatną budowę, cienką wełnę, wyhodowane na Półwyspie Pirenejskim,
- owce krosbredowe,
- owce merynosowe polskie pogrubione - jedne z najważniejszych w Polsce,
- kenty - rasa angielska, wełnisto-mięsna,
- rambouillety - rasa francuska,
- beriszony - rasa francuska,
- owce fryzyjskie - owce mleczno-wełniste, osiąga największą mleczność - około 500 l rocznie
- owce romanowskie,
- wrzosówki,
- cakiele,
- owce gisarskie - owce tłustopośladkowe, osiągają duże rozmiary, są hodowane w Azji,
- karakuły - owce wyhodowane w VIII w. w Turkiestanie,
- owce czterorogie.
Udomowienie owcy nastąpiło około 6-8 tysięcy lat p.n.e. w zachodniej Azji. Początkowo hodowano owce dla mięsa i skóry, dopiero potem dla wełny (runa) i mleka.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-274