PL

Owca domowa

Owca domowa (Ovis aries) to zwierzę domowe z rodziny krętorogich, pochodzące od owcy dzikiej. Samica nosi nazwę maciorki, samiec nazywany jest baranem lub trykiem, młode nazywamy jagniętami.


Owca domowa (Ovis aries)
© gallas - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Cały świat.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Jagnięta uzyskują dojrzałość płciowo po kilku miesiącach lub po roku.

NE

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki

Uzyskano wiele ras owiec. Oto niektóre z nich:

  • merynosy - owce wełniste, mają delikatną budowę, cienką wełnę, wyhodowane na Półwyspie Pirenejskim,
  • owce krosbredowe,
  • owce merynosowe polskie pogrubione - jedne z najważniejszych w Polsce,
  • kenty - rasa angielska, wełnisto-mięsna,
  • rambouillety - rasa francuska,
  • beriszony - rasa francuska,
  • owce fryzyjskie - owce mleczno-wełniste, osiąga największą mleczność - około 500 l rocznie
  • owce romanowskie,
  • wrzosówki,
  • cakiele,
  • owce gisarskie - owce tłustopośladkowe, osiągają duże rozmiary, są hodowane w Azji,
  • karakuły - owce wyhodowane w VIII w. w Turkiestanie,
  • owce czterorogie.

Udomowienie owcy nastąpiło około 6-8 tysięcy lat p.n.e. w zachodniej Azji. Początkowo hodowano owce dla mięsa i skóry, dopiero potem dla wełny (runa) i mleka.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-274




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.