Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Pawian anubis
(Papio anubis)

Pawian anubis (Papio anubis) to jeden z największych pawianów. Samce są prawie dwa razy większe od samic. Ma wydłużoną część twarzową, szerokie nozdrza, małe oczy, głęboko osadzone pod dużymi wałami nadoczodołowymi. Wszystkie kończyny są prawie równej długości. Dłonie i stopy są czarne. Ogon jest średniej długości z pęczkiem włosów na końcu, noszony zwykle w sposób jaki widać na fotografii. Występują duże nagnioty pośladkowe. Ciało pokryte jest szarym, żółtawym lub brunatnozielonym futrem, które w okolicy głowy tworzy kołnierz. Zęby są duże, ostre i mocne. Dość duże torby policzkowe.

Pawian anubis (Papio anubis)
© bobschalkwijk - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pawian anubis (Papio anubis)
Synonimy
P. a. doguera (Pucheran & Schimper, 1856)
P. a. furax Elliot, 1907
P. a. heuglini Matschie, 1898
P. a. neumanni Matschie, 1897
P. a. tessellatus Elliot, 1909
P. a. tibestianus Dekeyser & Derivot, 1960
Papio hamadryas anubis (Lesson, 1827)
Nazwy obce
angielska: Olive Baboon, Anubis Baboon
niemiecka: Anubispavian, Grüne Pavian
czeska: Pavián anubi
francuska: Babouin olive
hiszpańska: Papión oliva, papión de Anubis
Pierwsze opisanie gatunku
(Lesson, 1827)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pawian anubis - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 51 cm do 114 cm
Długość ogona: 60 cm
Ciężar: od 14 kg do 54 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Wschodnia część środkowej Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Preferuje otwarte tereny. Prowadzi naziemny i dzienny tryb życia. Odgłos jaki wydaje przypomina szczekanie psa. Żyje w stadach, które liczą od 8 do 200 osobników. Zwykle stada liczą 40-80 osobników. Stadu przewodzi kilka starych samców.

Pożywienie

Cebule, owoce, pędy roślin, trawa, korzenie, drobne gady, ptasie jaja, ssaki.

Rozmnażanie

Samica rodzi 1-2 młode po ciąży trwającej 170 dni. Karmi je przez 5-8 miesięcy. Młode rodzą się z różową twarzą i czarną sierścią. Dojrzewają płciowo po 3,5-6 latach. Matka nosi młode najpierw przy piersi, potem na grzbiecie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pawiany anubisy potrafią upolować gazelę. Bywają niebezpieczne dla człowieka.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-25, GAT-384








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.