Logo Serwisu Media Nauka

Pawian masajski, pawian zielony, babuin
(Papio cynocephalus)

Pawian masajski, pawian zielony, babuin (Papio cynocephalus) to ssak z rodziny małp wąskonosych o zielonożółtej sierści i smukłej sylwetce. Włosy po bokach głowy są jaśniejsze. Twarz nieowłosiona, prawie czarna. U starszych pawianów wzdłuż grzbietu i na bokach kończyn wyrastają długie, żółte włosy. Samce są znacznie większe od samic.

Pawian masajski, pawian zielony, babuin (Papio cynocephalus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Pawian masajski, pawian zielony, babuin (Papio cynocephalus)
Nazwy obce
angielska: Yellow Baboon
niemiecka: Steppenpavian
czeska: Pavián babuin
francuska: Babouin cynocéphale, babouin jaune
hiszpańska: Papión, babuino amarillo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pawian masajski, pawian zielony, babuin - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 60 cm do 110 cm
Długość ogona: 70 cm
Ciężar: od 12 kg do 50 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Podgatunki
P. c. cynocephalus (Linnaeus, 1766)
P. c. ibeanus (Thomas, 1893)
P. c. kindae (Lonnberg, 1919)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Środkowa i południowa Afryka. Zasiedla sawanny i lasy deszczowe. Jest to obecnie jedna z najliczniej występujących małp w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Pawiany masajskie żyją w stadach nawet do kilkuset osobników, którym przewodzą dorosłe samce. W stadzie jest wyraźna hierarchia. Jest to jedyny gatunek pawiana, który większość czasu spędza na drzewach. Są towarzyskie i często przebywają na jednym terenie z innymi zwierzętami.

Morfologia i anatomia

Budowa ciała smukła. Pysk jest mocno wydłużony. Długość wszystkich kończyn podobna.

Pożywienie

Pokarm zwierzęcy i roślinny. Zjada głównie owoce, orzechy, cebule, korzonki, liście, łodygi, owady, małe ptaki i gady, jaja.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej około 170 dni samica rodzi jedno młode, które matka nosi na brzuchu. Po 2-3 miesiącach młode przenosi się na grzbiet. Gdy ma 4 miesiące wdrapuje się na grzbiet samców. Dojrzałość płciową osiąga po 4-5 latach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gdy stado czuje się zagrożone przyjmuje wobec wroga (lamparta lub innego drapieżnika) specjalną formację. W pierwszym rzędzie stają młode samce, potem młode samice, następnie matki z młodymi i na końcu dorosłe samce. Wszystkie aktywnie przepędzają napastnika.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-16, GAT-183




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.