Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Pawian czakma, pawian niedźwiedziowy
(Papio ursinus)

Pawian czakma, pawian niedźwiedziowy (Papio ursinus) to ssak z rodziny małp wąskonosych. Duży i silnie zbudowany o ciemnym i gęstym futrze.

Pawian czakma, pawian niedźwiedziowy (Papio ursinus)
© EcoView - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pawian czakma, pawian niedźwiedziowy (Papio ursinus)
Nazwy obce
angielska: Chacma Baboon
niemiecka: Bärenpavian, Tschakma
czeska: Pavián čakma
francuska: Chacma, babouin chacma
hiszpańska: Papión chacma, papión negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Kerr, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pawian czakma, pawian niedźwiedziowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 80 cm do 100 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 20 kg do 45 kg
Podgatunki
P. u. griseipes (Pocock, 1911)
P. u. ursinus (Kerr, 1792)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Wschodnia Zambia, środkowa Angola, południowy Mozambik. Preferuje sawanny i tereny skaliste.

Tryb życia i zachowanie

Pawiany te tworzą stada od kilkunastu do nawet kilkuset osobników, którymi przewodzą dorosłe samce. W stadzie jest zawsze więcej samic. Prowadzą naziemny tryb życia i są aktywne za dnia. Noce spędzają pośród skał. Podczas południowego odpoczynku czakma poświęca wiele czasu na iskanie.

Pożywienie

Czakma jest wszystkożerny, preferuje jednak owoce i korzenie roślin. Zjada też owady, małe zwierzęta, grzyby i czasem poluje na większą zwierzynę.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Po ciąży trwającej 6 miesięcy samica rodzi zwykle 1 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wręcz w wyniku spadku liczebności lampartów, które są ich naturalnym wrogiem, nadmiernie się rozmnożyły i stanowią dziś problem, gdyż czynią szkody na plantacjach. Potrafią też upolować owce.

Ciekawostki

Jest to największy gatunek pawiana.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-14, GAT-317








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.