Pawian płaszczowy

Pawian płaszczowy (Papio hamadryas) to przedstawiciel małp wąskonosych. Charakteryzuje go średni rozmiar ciała. Twarz w kolorze cielistym, na pośladkach nagnioty. Futro długie, zwykle szare. Wstępuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samce mają długą grzywę, opadającą na ramiona. Kolor sierści jest oliwkowobrązowy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Arabia, Egipt, Sudan, Etiopia, Somalia. Zamieszkuje tereny położone wysoko w górach. Preferuje tereny skaliste lub porośnięte łąką wysokogórską.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach liczących nawet 300 osobników. Stado podzielone jest na grupy rodzinne. Grupą rządzi najsilniejszy samiec. Jest zwinny. Potrafi się szybko wspinać na drzewa i skały. Porusza się na czterech kończynach, ale potrafi stać na dwóch. Wówczas kończynami przednimi wyszukuje pokarmu lub wykonuje inne czynności. Stado pilnowane jest przez co najmniej kilku osobników, obserwujących z punktów widokowych teren.

Morfologia i anatomia

W szczęce górnej znajdują się bardzo długie (na 5 cm) kły.

Pożywienie

Zjada głównie pokarm roślinny: owoce i nasiona. Pawiany te są szkodnikami pół. Ziarno jest ich ulubionym pożywieniem. Zjadają też owady, skorpiony (odrywają im wcześniej jadowity odwłok), małe zwierzęta kręgowe.

Rozmnażanie

Młode samce toczą walki o samice. Ciąża trwa 170 dni. Karmienie przez matkę trwa 5 miesięcy. Przez 5-6 miesięcy maluch jest noszony przez matkę w ramionach. Potem długo jeszcze podróżuje na grzbiecie matki. Młode przed niebezpieczeństwem bronią oboje rodzice.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPawian anubis
Papio anubis
Małpy wąskonose
Małpy wąskonose

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2013-02-10, GAT-331






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - forest animals
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Animalium
Leniwce Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.