Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Pawian płaszczowy
(Papio hamadryas)

Pawian płaszczowy (Papio hamadryas) to przedstawiciel małp wąskonosych. Charakteryzuje go średni rozmiar ciała. Twarz w kolorze cielistym, na pośladkach nagnioty. Futro długie, zwykle szare. Wstępuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samce mają długą grzywę, opadającą na ramiona. Kolor sierści jest oliwkowobrązowy.

Pawian płaszczowy (Papio hamadryas)
© TMAX - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pawian płaszczowy (Papio hamadryas)
Nazwy obce
angielska: Hamadryas Baboon, Sacred Baboon
niemiecka: Mantelpavian
czeska: Pavián pláštíkový
francuska: Droguera, Hamadryas
hiszpańska: Papión Negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pawian płaszczowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 70 cm do 80 cm
Długość ogona: 25 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Arabia, Egipt, Sudan, Etiopia, Somalia. Zamieszkuje tereny położone wysoko w górach. Preferuje tereny skaliste lub porośnięte łąką wysokogórską.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach liczących nawet 300 osobników. Stado podzielone jest na grupy rodzinne. Grupą rządzi najsilniejszy samiec. Jest zwinny. Potrafi się szybko wspinać na drzewa i skały. Porusza się na czterech kończynach, ale potrafi stać na dwóch. Wówczas kończynami przednimi wyszukuje pokarmu lub wykonuje inne czynności. Stado pilnowane jest przez co najmniej kilku osobników, obserwujących z punktów widokowych teren.

Morfologia i anatomia

W szczęce górnej znajdują się bardzo długie (na 5 cm) kły.

Pożywienie

Zjada głównie pokarm roślinny: owoce i nasiona. Pawiany te są szkodnikami pół. Ziarno jest ich ulubionym pożywieniem. Zjadają też owady, skorpiony (odrywają im wcześniej jadowity odwłok), małe zwierzęta kręgowe.

Rozmnażanie

Młode samce toczą walki o samice. Ciąża trwa 170 dni. Karmienie przez matkę trwa 5 miesięcy. Przez 5-6 miesięcy maluch jest noszony przez matkę w ramionach. Potem długo jeszcze podróżuje na grzbiecie matki. Młode przed niebezpieczeństwem bronią oboje rodzice.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-10, GAT-331








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.