Pawian gwinejski

Pawian gwinejski (Papio papio) to gatunek ssaka naczelnego z rodziny koczkodanowatych, najmniejszy pawian. Dawna nazwa to pawian senegalski lub pawian sfinks. Ciało masywne, włos rudożółty. Pysk silnie uwydatniony. Część twarzowa naga z bokobrodami, uszy również nie są owłosione. Samice mają fragment nieowłosionej skóry. Na barkach samców widoczna grzywa.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w Afryce od Mauretanii po Gwineę i Sierra Leone. Występuje w lasach i na sawannie, polach uprawnych.

Tryb życia i zachowanie

Biega na palcach, świetnie pływa. Tworzy stada liczące nawet 60 osobników, rzadziej znacznie większe. Przewodzą nim samce. Aktywność dzienna.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 80 cm, ogona 70 cm, a ciężar ciała 11-25 kg. Samce są cięższe niż samice.

Pożywienie

To wszystkożerne zwierzę.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 170 dni. Zwykle na świat przychodzi jedno młode.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Cynocephalus papio Desmarest, 1820

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPawian masajski
Papio cynocephalus
ikonaPawian niedźwiedzi
Papio ursinus
ikonaPawian oliwkowy
Papio anubis
ikonaPawian płaszczowy
Papio hamadryas
Koczkodanowate
Koczkodanowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Zbigniew Woliński, Janusz Towpik - Małpy i małpiatki - Atlas, ISBN 83-02-02980-J, WSiP 1990

© medianauka.pl, 2022-09-04, GAT-622074




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.