Logo Serwisu Media Nauka

Pętówka babienica
(Alytes obstetricans)

Pętówka babienica (Alytes obstetricans) to płaz bezogonowy z rodziny ropuszkowatych o krępej budowie ciała. Parotydy są widoczne, małe i wypukłe. Oczy mają pionowe źrenice. Widać błonę bębenkową. Na przedramieniach i podudziach widać gruczoły jadowe. Samiec jest nieco mniejszy od samicy, ale jest trochę silniej zbudowany. Skóra ma szary kolor i jest nakrapiana ciemnymi plamkami. Po bokach znajdują się czerwonawe brodawki. Od spodu płaz ten jest jasny.

Pętówka babienica (Alytes obstetricans)
© chinhector - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pętówka babienica (Alytes obstetricans)
Nazwy obce
angielska: Common Midwife Toad
niemiecka: Gemeine, Gewöhnliche, Nördliche Geburtshelferkröte
czeska: Ropuška starostlivá
francuska: Alyte accoucheur, Crapaud accoucheur
hiszpańska: Sapo Partero Común
Pierwsze opisanie gatunku
(Laurenti, 1768)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pętówka babienica - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 55 mm
Długość postaci larwalnej: 11 cm
Podgatunki
A.o. obstetricans
A.o. almogavarii
A.o. bascai
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Płazy (Amphibia)
Rząd: Płazy bezogonowe (Anura)
Rodzina: Ropuszkowate, krągłojęzyczne (Discoglossidae)

Występowanie i środowisko

Gatunek ten zajmuje Półwysep Iberyjski, spotkać go można we Francji, Belgii, Holandii, Luksemburgu, Szwajcarii i w Niemczech. Pionowy zasięg występowania to 2400 m n.p.m. Gatunek ten można spotkać zarówno na terenach nizinnych jak i górskich. Preferuje obszary z podłożem kaministym, żwirowym lub piaskowym. Nie stroni od ludzkich osiedli.

Jeszcze sto lat temu najprawdopodobniej gatunek ten zasiedlał tereny Polski.

Tryb życia i zachowanie

Osobnik dorosły prowadzi lądowy tryb życia. Przejawia aktywność zmierzchową i nocną.

Skacze lub biega. Kopie korytarze w podłożu.

Zimuje na obszarach północnych w okresie od przełomu września i października do marca.

Pożywienie

Pająki, owady i ich larwy, dżdżownice.

Rozmnażanie

Czas rozrodu zależy od warunków klimatycznych. Osobniki łączą się w pary na lądzie, poprzez nawoływanie samic przez samców. Samica składa sznur jaj, samiec je zapładnia i zaplątuje sobie je wokół tylnych kończyn. Przez 3-6 tygodni opiekuje się jajami. Samiec może w ten sposób zapłodnić jaja 4 samic i nosić nawet 170 jaj. Składanie jaj może się odbywać 2-3 razy w sezonie. Pod koniec rozwoju larw, samiec szuka zbiornika wody stojącej, gdzie larwy uwalniają się z jaj. Czasem zimują w zbiorniku i przeobrażenie zupełne następuje dopiero wiosną.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podczas godów to samice walczą o samców, co jest wyjątkowe w świecie płazów i gadów.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2014-07-28, GAT-663




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.