Logo Serwisu Media Nauka

Piesiec, lis polarny, piesak
(Alopex lagopus)

Piesiec, lis polarny, piesak (Alopex lagopus) to ssak z rodziny psów. Ma bardzo gęste i puszyste futro, zimą w kolorze białym lub niebieskawym. Latem białe osobniki mają sierść w kolorze brązowym, osobniki o kolorze niebieskawym latem przybierają barwę ciemnoniebieską. Futro zimowe pojawia się z początkiem października, zrzucane jest w kwietniu. Piesiec jest zwierzęciem futerkowym. Uszy są krótkie, podeszwy łap owłosione.

Piesiec, lis polarny, piesak (Alopex lagopus)
© visceralimage - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piesiec, lis polarny, piesak (Alopex lagopus)
Synonimy
Vulpes lagopus, Linnaeus, 1758
Nazwy obce
angielska: Arctic Fox, Polar Fox
niemiecka: Polarfuchs, Eisfuchs
czeska: Liška polární
francuska: Renard Polaire, Isatis, Reynard Polaire
hiszpańska: Zorro Ártico
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Piesiec, lis polarny, piesak - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 45 cm do 75 cm
Długość ogona: 33 cm
Ciężar: od 2.5 kg do 9 kg
Maksymalna długość życia
14 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Arktyka. Tundra arktyczna oraz góry ponad górną granicą lasu, także wyspy arktyczne, wybrzeża.

Tryb życia i zachowanie

Chroni się w norach lub jamach wykopanych w śniegu. Aktywny w dzień i w nocy. Bardzo dobrze znosi niskie temperatury. Gromadzi zapasy pokarmu. Pieśce gromadzą się wokół stada młodych fok, wielorybów wyrzuconych na brzeg morza, zjadają resztki zostawione przez niedźwiedzie polarne.

Pożywienie

Pokarm zwierzęcy, w tym padlina. Poluje na lemingi.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 51-57 dni, po której samica w maju lub czerwcu rodzi do 11 młodych. Młodymi opiekuje się samiec i samica aż do zimy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Obok polarnego niedźwiedzia jest najdalej na północ występującym ssakiem lądowym.

Zdarza się, że piesiec wędruje daleko po zamarzniętym morzu. Spotykano także pieśce dryfujące na krach lodowych.

Piesiec wytrzymuje temperaturę -80°C.

W epoce lodowcowej piesiec zasiedlał także nasze tereny.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-264




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.