Fenek pustynny

Fenek pustynny lub fenek (Fennecus zerda) to gatunek ssaka z rodziny psów. To najbardziej znany lisek pustynny. Lis ten ma bardzo jasną, rudawą, kremową lub prawie białą sierść, która na brzuchu jest jaśniejsza. Futerko jest miękkie i jedwabiste. Ogon ma czarne zakończenie. Cechą charakterystyczną są ogromne uszy. Stopy są porośnięte włosami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Fenek zasiedla obszary pustynne Półwyspu Arabskiego i obszary suche północnej Afryki, włączając w to Saharę.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny w nocy. W dzień chowa się do nory, które sam buduje. Robi to wyjątkowo szybko. Jest ruchliwy i skoczny, jest też bardzo płochliwy. Prawdopodobnie może się obyć długo bez wody, gdyż zapuszcza się daleko w głąb pustyni. Przebywa w gromadach. Nory fenków, często ze sobą połączone, są bardzo czyste i dobrze wymoszczone. Ruchy fenka przypominają bardziej ruchy kotów niż psów.

Morfologia i anatomia

Lis fenek dorasta do 30-40 cm długości ciała, dodatkowo długość ogona wynosi 17-30 cm. Osiąga ciężar do 1,5 kg. Wysokość w kłębie wynosi zaledwie 20 cm. Uszy mają od 8 do nawet 18 cm długości.

Pożywienie

Fenek poluje na małe gryzonie, ptaki, jaja, jaszczurki, owady (szarańcze, chrząszcze), a także pokarm roślinny. Fenki mogą się obywać bez wody przez dłuższy czas. Ulubiona zdobycz fenka to stepówka - ptak przypominający gołębia. Największą ilość zdobywanego pokarmu stanowią owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 50 dni. Samica rodzi w jednym miocie 2-5 młodych. Noworodek waży zaledwie 25-28 g i ma 10 cm długości, w tym 5 cm przypada na ogon.

Lis ten ma brutalny zwyczaj. Gdy młode samce dorastają kopulują ze swoją matką.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest najmniejszym przedstawicielem rodziny psów. To jednocześnie największy drapieżnik Sahary.

Młode fenki oswaja się. Są też hodowane w prywatnych mieszkaniach.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Fennecus zerda (Zimmermann, 1780)
Pytania

Pytania

Czy można oswoić fenka?

Można. Ten lis pustynny, szczególnie młody daje się oswoić. Jednak to dzikie zwierzę, które nie zostało udomowione, więc trzymanie fenka w domu jest męczarnią dla zwierzęcia, a także kłopotliwe dla właściciela. Fenki znaczą otoczenie silnie skondensowanym moczem o intensywnym zapachu, którego trudno się pozbyć. Jego dieta powinna być zbliżona do naturalnej, karmy dla psów nie nadają się do tego celu.

Ile kosztuje fenek?

To wydatek około 2 tysięcy funtów brytyjskich. W Polsce nie oferuje się fenków w sprzedaży lub dzieje się to bardzo rzadko. Zdecydowanie odradzamy zakup tego liska.



Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaLis afgański
Vulpes cana
ikonaLis bengalski
Vulpes bengalensis
ikonaLis długouchy
Vulpes macrotis
ikonaLis piaskowy
Vulpes rueppellii
ikonaLis polarny
Vulpes lagopus
ikonaLis przylądkowy
Vulpes chama
ikonaLis stepowy
Vulpes corsac
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Andrzej Trepka - Rekordy zwierząt Ssaki, ISBN 83-85578-93-5, R.A.F. SCRIBA 1997

© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-263
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-21




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.