Lis długouchy

Lis długouchy, lis wielkouchy (Vulpes macrotis) to gatunek ssaka drapieżnego z rodziny psowatych.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w zachodniej części Ameryki Północnej (USA i Meksyk). Preferuje tereny pustynne, gorące.

Tryb życia i zachowanie

Upalne dni spędza w podziemnych norach. Poluje w nocy i o zmierzchu. Jest samotnikiem.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 52 cm, wysokość wynosi 32 cm, a ciężar ciała 3 kg.

Pożywienie

Poluje na kręgowce niewielkich rozmiarów. Nie pije wody, którą pozyskuje od zabitych zwierząt, przez co musi polować na ich większą liczbę, niż jest w stanie zjeść.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaFenek pustynny
Vulpes zerda
ikonaKorsak, lis stepowy
Vulpes corsac
ikonaLis afgański
Vulpes cana
ikonaLis bengalski
Vulpes bengalensis
ikonaLis piaskowy
Vulpes rueppellii
ikonaLis przylądkowy
Vulpes chama
ikonaPiesiec, lis polarny
Vulpes lagopus
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Pod red. Dariusz Fedora, praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Zwierząt, ISBN 978-83-245-2065-7, Publicat 2008

© medianauka.pl, 2019-10-28, GAT-624473




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.