Lis stepowy

Korsak, lis stepowy (Vulpes corsac) to drapieżnik z rodziny psowatych. Jest podobny do lisa, jest jednak od niego mniejszy, jaśniej ubarwiony, ma większe kończyny i szersze uszy. Sierść na grzbiecie jest rudo-popielata, od spodu szarawa lub żółta. Koniec ogona jest ciemny. Jest odporny na brak wody.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Azja. Zamieszkuje pustynne tereny. Gdy liczebność tego gatunku rośnie pojawia się także w lasostepach. Jest liczny na terenie podgórzystym. Unika lasów, pól uprawnych i sąsiedztwa ludzi.

Tryb życia i zachowanie

Jest ostrożny. Aktywny nocą. Nory kopie rzadko. Zwykle zajmuje nory po innych ssakach, najczęściej po borsukach. Czasem robi zapasy pokarmu. Nie potrafi chodzić po śniegu.

Pożywienie

Drobne gryzonie, ptaki, jaja, padlina, owoce.

Rozmnażanie

Ruja przypada na styczeń i luty. Ciąża trwa 60 dni, po której samica rodzi 2-11 młodych. Pozostają z matką długo, bo nawet do jednego roku.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaLis rudy
Vulpes vulpes
ikonaFenek pustynny
Vulpes zerda
ikonaLis afgański
Vulpes cana
ikonaLis bengalski
Vulpes bengalensis
ikonaLis długouchy
Vulpes macrotis
ikonaLis piaskowy
Vulpes rueppellii
ikonaLis polarny
Vulpes lagopus
ikonaLis przylądkowy
Vulpes chama
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-03-23, GAT-373




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.