Logo Serwisu Media Nauka

Korsak, lis stepowy
(Vulpes corsac)

Korsak, lis stepowy (Vulpes corsac) to drapieżnik z rodziny psowatych. Jest podobny do lisa, jest jednak od niego mniejszy, jaśniej ubarwiony, ma większe kończyny i szersze uszy. Sierść na grzbiecie jest rudo-popielata, od spodu szarawa lub żółta. Koniec ogona jest ciemny. Jest odporny na brak wody.

Korsak, lis stepowy (Vulpes corsac)
© Eric Gevaert - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Korsak, lis stepowy (Vulpes corsac)
Nazwy obce
angielska: Corsac Fox
niemiecka: Steppenfuchs, Korsak
czeska: Liška korsak
francuska: Renard Corsac
hiszpańska: Zorro Corsac
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1768)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Korsak, lis stepowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 50 cm do 60 cm
Długość ogona: 35 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Azja. Zamieszkuje pustynne tereny. Gdy liczebność tego gatunku rośnie pojawia się także w lasostepach. Jest liczny na terenie podgórzystym. Unika lasów, pól uprawnych i sąsiedztwa ludzi.

Tryb życia i zachowanie

Jest ostrożny. Aktywny nocą. Nory kopie rzadko. Zwykle zajmuje nory po innych ssakach, najczęściej po borsukach. Czasem robi zapasy pokarmu. Nie potrafi chodzić po śniegu.

Pożywienie

Drobne gryzonie, ptaki, jaja, padlina, owoce.

Rozmnażanie

Ruja przypada na styczeń i luty. Ciąża trwa 60 dni, po której samica rodzi 2-11 młodych. Pozostają z matką długo, bo nawet do jednego roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-23, GAT-373








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.