Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Lis
(Vulpes vulpes)

Lis (Vulpes vulpes) to średniej wielkości, pospolity w Polsce drapieżnik o wydłużonym tułowiu i pysku, puszystym, pięknym ogonie, nazywanym kitą. Ma trójkątne, duże uszy. Ma długą sierść o barwie najczęściej żółtorudej, na spodzie białej lub popielatej. Zimą kolor sierści przybiera bardziej szary kolor. Ma bardzo dobrze rozwinięte zmysły węchu, słuchu i wzroku. Lis ma naturalnych wrogów. Należą do nich: wilk, pies, ryś, bielik, jastrząb oraz duże sowy. Lis jest zwierzęciem łownym. Tępi gryzonie. Lisy chorują na wściekliznę i mogą zarażać inne zwierzęta oraz człowieka. Jest też nosicielem tasiemca bąblowcowego.

Lis (Vulpes vulpes)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Lis (Vulpes vulpes)
Nazwy obce
angielska: Red Fox, Silver Fox, Cross Fox
niemiecka: Rotfuchs
czeska: Liška obecná
francuska: Renard Roux
hiszpańska: Zorro Rojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lis - mapa występowania na świecieLis - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 65 cm do 90 cm
Wysokość w kłębie: 40 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 5 kg do 13 kg
Maksymalna długość życia
12 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Europa, północna i wschodnia Azja, północna Afryka, Australia (sprowadzony przez człowieka). Pospolity w całej Polsce. Zamieszkuje głównie lasy, ale także łąki i pola. Przywiązuje się do miejsca. Biegają wśród stałych szlaków.

Tryb życia i zachowanie

Lis jesienią i zimą żyje samotnie. W pozostałym okresie w rodzinie. Latem i wiosną zajmuje głębokie na 3 m nory z wieloma wyjściami, z jedną dużą komorą. W pozostałym okresie przebywa w płytkich norach. Sypia głównie na powierzchni.

Pożywienie

Poluje na gryzonie, ptaki, żaby, raki, ślimaki, owady, poczwarki, zjada padlinę, mrówki i owoce. Głównym pożywieniem są norniki. Gniazda norników lis znajduje dzięki słuchowi. Lis wyłapuje przede wszystkim zwierzęta słabe i chore.

Rozmnażanie

Ruja trwa 3-8 dni w okresie od stycznia do marca. Ciąża trwa 50-56 dni. Lisica rodzi na przełomie kwietnia-maja od 4 do 7 młodych. Pokarmu młodym dostarczają oboje rodzice. Młode stają się samodzielne po 3-4 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Lis potrafi wytępić 2700 norników rocznie, co czyni go sprzymierzeńcem człowieka w walce z gryzoniami.

Lis słyszy pisk myszy z odległości nawet 150 m!

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2009-04-30, GAT-8


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
lis
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona         

Pojawia się ruja i lisa.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Rodzą się młode lisy.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.