Logo Media Nauka

Pingwin grubodzioby (Eudyptes pachyrhynchus)
© eqroy - stock.adobe.com

Pingwin grubodzioby

Pingwin grubodzioby (Eudyptes pachyrhynchus) to gatunek pingwina. Ma czerwony, gruby dziób. Nad okiem biegnie gruba, żółta brew, krzaczasto zakończona z tyłu głowy. Na policzkach białe kreski. Stopy cieliste. Oczy ciemnoczerwone. Upierzenie czarno-białe.

Występowanie i środowisko

Pingwin grubodzioby występuje jedynie u wybrzeży Nowej Zelandii, Tasmanii i południowych krańców Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-09, GAT-2006


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin skalny
Eudyptes chrysocome
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
Pingwiny
Pingwiny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.