Logo Serwisu Media Nauka


Pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus)

Pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus) jest z wierzchu granatowy, spód biały, głowa czarna. Z czoła wyrastają charakterystyczne pomarańczowe pióra, tworzące czub po bokach głowy. Ma silny, gruby, czerwony dziób.

Pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus)
© Corel

Nazwa gatunku
Pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus)
Nazwy obce
angielska: Macaroni Penguin
niemiecka: Goldschopfpinguin
czeska: Tučňák žlutorohý
francuska: Gorfou doré
hiszpańska: Pingüino macarrones, pingüino de penacho anaranjado
Pierwsze opisanie gatunku
(Brandt, 1837)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - tak;
Pingwin złotoczuby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 65 cm do 75 cm
Ciężar: do 4.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Gnieździ się wzdłuż wybrzeży Wysp Kerguelena, Georgii Południowej, Macquarie i innych.

Tryb życia i zachowanie

Gnieździ się w dużych koloniach, liczących nawet 0,5 miliona osobników.

Lot

Ptak ten nie ma zdolności lotu.

Pożywienie

Pingwiny te żywią się głównie rybami.

Rozmnażanie

Samica składa 2 jaja. Pierwsze jest mniejsze. Mimo, że oba są zapłodnione, pierwsze jest odrzucane. Jest przyjmowane z powrotem w przypadku, gdy zniszczeniu ulegnie jajo drugie. Wysiadywanie trwa 35 dni. Wysiaduje samiec i samica na zmianę co kilka - kilkanaście dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-18, ART-GAT607




Polecamy