Logo Media Nauka

Facebook

Pingwin skalny (Eudyptes chrysocome)
© Erni - Fotolia.com

Pingwin skalny

Pingwin skalny (Eudyptes chrysocome) to gatunek pingwina z czerwonymi oczami i krótkim czerwonobrązowym dziobem oraz charakterystycznymi żółtymi piórami biegnącymi wzdłuż brwi. Szerokie upierzone ciało jest z wierzchu ciemnoszare, od spodu białe.

Występowanie i środowisko

Występuje na wyspach południowej części Oceanu Atlantyckiego, Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pingwin skalny żywi się rybami, głowonogami i skorupiakami.

Rozmnażanie

Składa dwa jaja. Okres wysiadywania trwa od 32 do 34 dni.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-03, GAT-2007




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
Pingwiny
Pingwiny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki zimowe pingwiny
Zaczarowana zagroda
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Paw Puzzle
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.