Logo Media Nauka

Pingwin skalny

Pingwin skalny (Eudyptes chrysocome) to gatunek pingwina z czerwonymi oczami i krótkim czerwonobrązowym dziobem oraz charakterystycznymi żółtymi piórami biegnącymi wzdłuż brwi. Szerokie upierzone ciało jest z wierzchu ciemnoszare, od spodu białe.

Pingwin skalny (Eudyptes chrysocome)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje na wyspach południowej części Oceanu Atlantyckiego, Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pingwin skalny żywi się rybami, głowonogami i skorupiakami.

Rozmnażanie

Składa dwa jaja. Okres wysiadywania trwa od 32 do 34 dni.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-03, GAT-2007


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin białobrewy
Pygoscelis papua
ikonaPingwin cesarski
Aptenodytes forsteri
ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin królewski
Aptenodytes patagonicus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin magellański
Spheniscus magellanicus
ikonaPingwin mały
Eudyptula minor
ikonaPingwin maskowy
Pygoscelis antarctica
ikonaPingwin peruwiański
Spheniscus humboldti
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
ikonaPingwin żółtooki
Megadyptes antipodes




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.