Logo Media Nauka

Pingwin szczotkoczuby

Pingwin szczotkoczuby (Eudyptes sclateri) to ptak z rodziny pingwinów. Dziob pomarańczowy. Upierzenie biało-czarne. Nad okiem biegnie gruba, żółta brew.

Pingwin szczotkoczuby (Eudyptes sclateri)
Prawdopodobnie pingwin szczotkoczuby. © JAG IMAGES - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w okolicy kilku wysp na południe od Nowej Zelandii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-09, GAT-2005


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin białobrewy
Pygoscelis papua
ikonaPingwin cesarski
Aptenodytes forsteri
ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin królewski
Aptenodytes patagonicus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin magellański
Spheniscus magellanicus
ikonaPingwin mały
Eudyptula minor
ikonaPingwin maskowy
Pygoscelis antarctica
ikonaPingwin peruwiański
Spheniscus humboldti
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
ikonaPingwin skalny
Eudyptes chrysocome
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
ikonaPingwin żółtooki
Megadyptes antipodes




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.