Piżmowiec syberyjski, piżmowiec

Piżmowiec syberyjski, piżmowiec (Moschus moschiferus) to gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny piżmowców. Nie posiada poroża. U samców z górnej szczęki wystają ostre kły o długości nawet 10 cm. Futro jest gęste, cętkowane, żółtobrunatne.


Piżmowiec syberyjski, piżmowiec(Moschus moschiferus)
© suvorovalex

Występowanie i środowisko

To ssak środkowej i wschodniej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

To samotnik o aktywności rannej i wieczornej.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 90 cm, ciężar ciała zwykle 12 kg. Palce boczne są dobrze rozwinięte, pomagają w górskich wspinaczkach. Na brzuchu samców znajduje się gruczoł piżmowy.

Pożywienie

To roślinożerca. Podstawę diety stanowią trawy i liście, a w zimie porosty i kora.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na styczeń. Samica po ciąży trwającej 160 dni rodzi zwykle 1, rzadko 2 młode. Młode są cętkowane.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-25, GAT-16128

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Piżmowiec syberyjski, piżmowiec
           

Okres godowy piżmowców.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.