Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Płochacz halny (Prunella collaris)

Płochacz halny (Prunella collaris) to występujący tylko w wysokich partiach gór przedstawiciel rodzimych płochaczy. Upierzenie jest popielate. Na gardle występują czarno-białe plamki. Boki są różowawe. Brązowawy wierzch jest ciemno kreskowany. Skrzydła mają czarne i białe obszary. U nasady dzioba znajduje się żółta plamka.

Płochacz halny (Prunella collaris)
© SYLVIE BIGONI - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Płochacz halny (Prunella collaris)
Nazwy obce
angielska: Alpine Accentor
niemiecka: Alpenbraunelle
czeska: Pěvuška podhorní
francuska: Accenteur alpin
hiszpańska: Acentor alpino
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1769)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Płochacz halny - mapa występowania na świeciePłochacz halny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 18 cm do 19 cm
Długość ogona: 7 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 30 cm do 32.5 cm.
Ciężar: od 33 g do 43 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Płochacze (Prunellidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji oraz na niewielkim obszarze w północnej Afryce. W Polsce występuje jedynie w wysokich pasmach gór na południu kraju. Preferuje łąki wysokogórskie. Najczęściej spotykany jest w Tatrach i na Babiej Górze.

Tryb życia i zachowanie

Ptak częściowo wędrowny w niektórych rejonach świata. U nas na zimę schodzi w doliny. Tworzy niewielkie grupy. Często przebywa na ziemi w poszukiwaniu pokarmu.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce. Zjada też nasiona roślin.

Rozmnażanie

Ptaki te, jako jedne z nielicznych w Polsce, tworzą grupy rozrodcze. Parze zwykle towarzyszą 2-3 osobniki, które nie przystępują do rozrodu, ale pomagają w wychowaniu potomstwa. W ciągu sezonu wyprowadza 1-2 lęgi. Gniazduje w szczelinach skalnych. Samica składa 2-4 (6) jaj. Wysiadywanie trwa dwa tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-06-09, ART-GAT834


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
płochacz halny
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres występowania w Polsce płochacza halnego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy