Płochacz płowy

Płochacz płowy (Prunella fulvescens) to gatunek ptaka z rodziny płochaczy. Wierzch szarobrązowy, spód piaskowy. Przez oczy biegnie szeroka maska.


Płochacz płowy(Prunella fulvescens)
© tahir - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w centralnej Azji (Mongolia, Chiny, Pakistan, Afganistan, Kazachstan, Tadżykistan, Nepal).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-27, GAT-10084




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.