Logo Media Nauka

Płochacz syberyjski (Prunella montanella)
© tonymills - stock.adobe.com

Płochacz syberyjski

Płochacz syberyjski (Prunella montanella) to gatunek ptaka z rodziny płochaczy. Wierzch brązowy, czubek głowy oraz maska biegnąca od nasady dzioba przez boki głowy - ciemne, dalej szara plama. Nad okiem biegnie szeroka, żółta brew. Gardło oraz pierś są również żółte. Spód białawy.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w centralnej i wschodniej Azji (tajga i granice tundry). Wyjątkowo zalatuje do Polski (jedno stwierdzenie). Preferuje tereny leśne, zwykle w pobliżu wodnych zbiorników.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16 cm, a ciężar ciała 17 g.

Pożywienie

Zjada owady i nasiona.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-27, GAT-3380


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGłowienka wielkokwiatowa
Prunella grandiflora
ikonaPłochacz halny
Prunella collaris
ikonaPłochacz płowy
Prunella fulvescens
ikonaPokrzywnica
Prunella modularis
Płochacze
Płochacze

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.