logo

Płochacz syberyjski

Płochacz syberyjski (Prunella montanella) to gatunek ptaka z rodziny płochaczy. Wierzch brązowy, czubek głowy oraz maska biegnąca od nasady dzioba przez boki głowy - ciemne, dalej szara plama. Nad okiem biegnie szeroka, żółta brew. Gardło oraz pierś są również żółte. Spód białawy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w centralnej i wschodniej Azji (tajga i granice tundry). Wyjątkowo zalatuje do Polski (jedno stwierdzenie). Preferuje tereny leśne, zwykle w pobliżu wodnych zbiorników.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16 cm, a ciężar ciała 17 g.

Pożywienie

Zjada owady i nasiona.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-27, GAT-3380




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGłowienka pospolita
Prunella vulgaris
ikonaGłowienka wielkokwiatowa
Prunella grandiflora
ikonaPłochacz halny
Prunella collaris
ikonaPłochacz płowy
Prunella fulvescens
ikonaPokrzywnica
Prunella modularis
Płochacze
Płochacze

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.