Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Pokrzywnica
(Prunella modularis)

Pokrzywnica (Prunella modularis) to średnio liczny u nas ptak z rodziny płochaczy. Jest wielkości wróbla. Upierzenie z wierzchu jest brązowe z ciemnym, grubym kreskowaniem. Boki głowy, szyja i pierś są szare, pokrywy uszne brązowe i kreskowane. Ma ostry dziób. Brak dymorfizmu płciowego.

Pokrzywnica (Prunella modularis)
© Matteo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pokrzywnica (Prunella modularis)
Nazwy obce
angielska: Hedge Accentor, Dunnock, Hedge Sparrow
niemiecka: Heckenbraunelle
czeska: Pěvuška modrá
francuska: Accenteur mouchet
hiszpańska: Acentor común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pokrzywnica - mapa występowania na świeciePokrzywnica - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 15 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 19 cm do 21 cm.
Ciężar: od 14 g do 26 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Płochacze (Prunellidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje prawie w całej Europie, na niewielkich obszarach w Azji i Afryce. W Polsce jest obecna na terenie całego kraju. Preferuje środowisko leśne, kosodrzewinę, różne zadrzewienia. Lubi sąsiedztwo zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dość skryty tryb życia. To częściowo ptak wędrowny. Ptaki z północy i środkowej Europy (w tym z Polski) na zimę odlatują na południe Europy. Zwykle występuje samotnie, w okresie lęgowym w parach. U nas zimują pojedyncze osobniki. Zwykle żeruje na ziemi lub nisko nad ziemią, ale zawsze w ukryciu.

Pożywienie

Zjada owady i nasiona roślin.

Rozmnażanie

Ptaki mogą tworzyć pary, samiec może mieć kilka samic, a samica dwóch samców. W takim przypadku każdy z samców uczestniczy w dokarmianiu potomstwa. Samica dopuszcza do kopulacji dwóch samców, samce zaś rywalizują o wyłączność, nawet niszcząc lęgi rywala. Zwykle wyprowadza dwa lęgi w roku. Gniazdo buduje samica, zwykle w krzewach, dość nisko nad ziemią. W zniesieniu 4-6 (7) jaj, których wysiadywanie trwa 12-13 dni. Po 11-12 dniach od wyklucia młode uzyskują lotność.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To jeden z nielicznych naszych ptaków, w przypadku których śpiewa nie tylko samiec, ale i samica.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-07, GAT-833


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pokrzywnica
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce pokrzewnicy. Pojedyncze osobniki u nas zimują.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.