Logo Media Nauka

Płochacze

Płochacze (Prunellidae) to rodzina małych ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 13 gatunków w 1 rodzaju. W Polsce żyją 2 gatunki z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Ptaki te mają brązowo-szare upierzenie, kreskowane albo prążkowane. Nie występuje dymorfizm płciowy.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Płochacz halnyPłochacz halny PL Lęgowy sporadycznie Bardzo nieliczny

Prunella collaris

Płochacz halny to rzadki u nas przedstawiciel płochaczy. Występuje jedynie w wysokich partiach gór. Na gardle występują czarno-białe plamki. Boki są różowawe. Brązowawy wierzch jest ciemno kreskowany.


Płochacz płowyPłochacz płowy

Prunella fulvescens

Płochacz płowy (Prunella fulvescens) to azjatycki gatunek ptaka z rodziny płochaczy. Wierzch szarobrązowy, spód piaskowy. Przez oczy biegnie szeroka maska.


Płochacz syberyjskiPłochacz syberyjski PL Zalatujący wyjątkowo

Prunella montanella

Płochacz syberyjski (Prunella montanella) to gatunek ptaka z rodziny płochaczy. Wierzch brązowy, czubek głowy oraz maska biegnąca od nasady dzioba przez boki głowy - ciemne, dalej szara plama. Nad okiem biegnie szeroka, żółta brew.


PokrzywnicaPokrzywnica PL Lęgowy Średnio liczny

Prunella modularis

Pokrzywnica to nasz najbardziej pospolity płochacz. Preferuje środowisko leśne, prowadzi skryty tryb życia i trudno ją zaobserwować. Boki głowy, szyja i pierś są szare, pokrywy uszne brązowe i kreskowane. Ma ostry dziób.





Inne gatunki

  • Płochacz czarnogardły (Prunella atrogularis)
  • Płochacz arabski (Prunella fagani)
  • Płochacz himalajski (Prunella himalayana)
  • Płochacz kasztanowaty (Prunella immaculata)
  • Płochacz mongolski (Prunella koslowi)
  • Płochacz pstry (Prunella ocularis)
  • Płochacz rudopierśny (Prunella rubeculoides)
  • Płochacz śniady (Prunella rubida)
  • Płochacz rdzawobrewy (Prunella strophiata)

Występowanie i środowisko

Ptaki te żyją w Europie i Azji oraz na niewielkim obszarze w Afryce. Zwykle, poza pokrzywnicą, zamieszkują obszary górskie, słabo odwiedzane przez ludzi. Pionowy zasięg występowania to aż 5000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Niektóre gatunki są wędrowne. Inne podejmują wędrówki pionowe. Zimą schodzą na niższe wysokości. Ze względu na środowisko występowania zwyczaje tych ptaków są słabo poznane.

Rozmnażanie

Ptaki te tworzą stosunki monogamiczne, samiec może się łączyć z dwoma samicami, ale i samica może wiązać się z dwoma samcami. Gniazdo to otwarta czarka. Samica składa 3-6 jaj. Okres inkubacji wynosi 11-15 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe przez dwa tygodnie.

Pożywienie

W okresie wiosenno-letnim polują na owady. Gdy zapada zima, ptaki te zjadają jagody, nasiona roślin.

Ochrona i zagrożenia

Poza płochaczem arabskim, który jest bliski zagrożenia wyginięciem, ptakom tym nie zagraża wymarcie.

Zdjęcia - galeria



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Płochacz halny

Okres występowania w Polsce płochacza halnego.

ukryj/pokaż
Pokrzywnica
    

Okres występowania w Polsce pokrzewnicy. Pojedyncze osobniki u nas zimują.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2015-06-07, RODZ-306



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.