Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Rybołów
(Pandion haliaetus)

Rybołów (Pandion haliaetus) jest to jedyny gatunek z rodziny rybołowów, chroniony w Polsce. Samica jest trochę większa od samca. Jest trochę większy od myszołowa. Ubarwienie jest jednak takie samo. Wierzch ciała jest w kolorze brązowym, głowa i spód ciała - biały. Ma brunatną obrożę na piersi. Dziób jest czarny, ostry, haczykowaty. Nogi są szaroniebieskie. Skrajny palec zwrotny, szpony równe, silnie zakrzywione. Skrzydła wąskie.

Rybołów (Pandion haliaetus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Rybołów (Pandion haliaetus)
Nazwy obce
angielska: Osprey
niemiecka: Fischadler
czeska: Orlovec říční
francuska: Balbuzard pêcheur
hiszpańska: águila pescadora, halieto
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Rybołów - mapa występowania na świecieRybołów - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 57 cm
Rozpiętość skrzydeł: 165 cm.
Ciężar: do 1.6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Rybołowy (Pandionidae)
Głos
Głos wiosenny samca przypomina żałosny gwizd. Zwykle odzywa się krótkimi gwizdami.
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, środkowa i południowa Azja, Australia, Ameryka Północna, Afryka. Rzadki w Polsce. Zamieszkuje lasy, w których występują zbiorniki wodne, obfitujące w ryby.

Tryb życia i zachowanie

Rybołów łowi ryby z lotu nurkowego. Widząc ofiarę rybołów rzuca się do wody z powietrza ze zwiniętymi skrzydłami nurkuje za nią. Mimo mokrych piór i dodatkowego ciężaru zdobyczy musi się poderwać do lotu. Nurkujący rybołów osiąga prędkość 30-60 km/h. Potrafi przy tym na krótko zatrzymać się nad wodą.

Jest ptakiem wędrownym. Do Polski przylatuje w marcu i kwietniu. Odlatuje od września do października. Zimuje w południowej Afryce i Azji.

Potrafi lecieć lotem nurkowym z prędkością 30-60 km/h i zatrzymać się w miejscu tuż nad wodą.

Pożywienie

Wyłącznie ryby.

Rozmnażanie

Gniazda dużych rozmiarów z gałęzi buduje na szczycie drzew, zwykle na sośnie. Gniazdo nie jest niczym osłonięte od góry. Rybołów wyprowadza jeden lęg w roku od końca kwietnia do maja. Samica składa do 3 jaj. Jaja wysiadywane są przez samca i samicę przez około 5 tygodni. Młode opuszczają gniazdo po 9 tygodniach. Gniazda są użytkowane przez wiele lat.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedyny europejski ptak, który poluje na ryby wprost z nurkowego lotu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-06-17, GAT-154


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
rybołów
  tlo-ikonatlo-ikona        

Do Polski przylatują rybołowy.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa okres lęgowy rybołowów.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Rybołowy odlatują z naszego kraju na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.