PL

Ryjówka malutka

Ryjówka malutka (Sorex minutus) to gatunek owadożernego ssaka z rodziny ryjówkowatych, najmniejszy krajowy przedstawiciel rodziny. Futerko latem ma brązowy kolor z szarym odcieniem, zimą ubarwienie jest czarne. Owłosiony jest też ogon. Pysk wyciągnięty jest w charakterystyczny ryjek.


Ryjówka malutka (Sorex minutus)
© creativenature.nl - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji. W Polsce jest pospolity na terenie całego kraju. Ssak ten żyje głównie w lasach. Co ciekawe, zwierzę to można spotkać także na wydmach. Unika jednak terenów rolniczych.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzę aktywne za dnia i w nocy. To samotnik. Gniazduje w norach gryzoni. Potrafi się wspinać. Żyje zaledwie do 16 miesięcy.

Morfologia i anatomia

Ryjówka malutka dorasta do 4-6,4 cm długości ciała bez ogona, którego długość wynosi 3,2-4,4 cm. ciężar ciała wynosi 2,5-6 g.

Pożywienie

Zjada owady, głównie ich larwy. Poluje na pająki, kosarze, roztocza i mięczaki. Zimą zjada także nasiona. Ryjówka malutka musi zjeść dziennie dwa razy więcej pokarmu niż sama waży. Jeśli nie znajdzie pokarmu - ginie w ciągu jednego dnia.

Rozmnażanie

Rozród odbywa się od kwietnia do sierpnia (1-2 mioty). Samica po 22 dniach ciąży rodzi 4-8 młodych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek podlega ochronie w Polsce.

Ciekawostki

To najmniejszy ssak Polski.

Ryjówka malutka ginie w ciągu jednego dnia bez pokarmu.

To najczęściej obserwowana ryjówka w Polsce.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16045

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Ryjówka malutka
       

Okres rozrodu ryjówki malutkiej (ze szczytem w czerwcu).

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.