Ryjówka malutka

Ryjówka malutka (Sorex minutus) to gatunek owadożernego ssaka z rodziny ryjówkowatych, najmniejszy krajowy przedstawiciel rodziny. Futerko latem ma brązowy kolor z szarym odcieniem, zimą ubarwienie jest czarne. Owłosiony jest też ogon. Pysk wyciągnięty jest w charakterystyczny ryjek.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie i Azji. W Polsce jest pospolity na terenie całego kraju. Ssak ten żyje głównie w lasach. Co ciekawe, zwierzę to można spotkać także na wydmach. Unika jednak terenów rolniczych.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzę aktywne za dnia i w nocy. To samotnik. Gniazduje w norach gryzoni. Potrafi się wspinać. Żyje zaledwie do 16 miesięcy.

Morfologia i anatomia

Ryjówka malutka dorasta do 4-6,4 cm długości ciała bez ogona, którego długość wynosi 3,2-4,4 cm. Ciężar ciała wynosi 2,5-6 g.

Pożywienie

Zjada owady, głównie ich larwy. Poluje na pająki, kosarze, roztocza i mięczaki. Zimą zjada także nasiona. Ryjówka malutka musi zjeść dziennie dwa razy więcej pokarmu niż sama waży. Jeśli nie znajdzie pokarmu - ginie w ciągu jednego dnia.

Rozmnażanie

Rozród odbywa się od kwietnia do sierpnia (1-2 mioty). Samica po 22 dniach ciąży rodzi 4-8 młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek podlega ochronie w Polsce.

Ciekawostki

To najmniejszy ssak Polski.

Ryjówka malutka ginie w ciągu jednego dnia bez pokarmu.

To najczęściej obserwowana ryjówka w Polsce.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres rozrodu ryjówki malutkiej (ze szczytem w czerwcu).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaRyjówka aksamitna
Sorex araneus
ikonaRyjówka średnia
Sorex caecutiens
Ryjówkowate
Ryjówkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2018-12-27, GAT-16045
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - forest animals
Kolorowe skarpetki Kostka
Leniwce Puzzle
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.