Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Ryjówka średnia

Ryjówka średnia, ryjówka białowieska (Sorex caecutiens) to mały ssak z rodziny ryjówkowatych. Ma dużą głowę w stosunku do wielkości całego ciała, która zakończona jest charakterystycznym ryjkiem. Futerko jest dwukolorowe. Wierzch i boki ciemniejsze, spód jasny.

Ryjówka średnia (Sorex caecutiens)
© marcovarro - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ryjówka średnia (Sorex caecutiens)
Synonimy
Ryjówka białowieska
Nazwy obce
angielska: Laxmann's Shrew, Masked Shrew
niemiecka: Lapplandspitzmaus
francuska: Musaraigne Masquée
hiszpańska: Musaraña Careta
Pierwsze opisanie gatunku
Laxmann, 1788
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ryjówka średnia - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 54 mm do 67 mm
Wysokość w kłębie: 2 cm
Długość ogona: 4.6 cm
Ciężar: od 3 g do 8 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Owadożerne (Insectivora)
Rodzina: Ryjówkowate (Soricidae)

Występowanie i środowisko

Lasy wschodniej Europy, Azja, północno-zachodnia część Ameryki Północnej. W Polsce znana tylko z Puszczy Białowieskiej. Występuje na obszarach tundry i tajgi. Preferuje błotniste, wilgotne tereny. Mieszka w lasach, rzecznych dolinach.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w norach. Długość życia to zaledwie kilkanaście miesięcy. Ryjówka ta jest aktywna za dnia i w nocy. Nie zapada w sen zimowy. Prowadzi skryty tryb życia.

Morfologia i anatomia

To drobny ssak o rozmiarach nie przekraczających 11,5 cm długości razem z ogonem.

Pożywienie

Zjada głównie owady, przede wszystkim chrząszcze. Poluje też na pająki i dżdżownice. Zjada także nasiona. Zaobserwowano także zjadanie padliny. Poszukiwaniu pokarmu poświęca prawie całą swoją aktywność.

Rozmnażanie

Ciąża trwa miesiąc. Samica rodzi w miocie od 2 do 11 młodych. Liczba miotów w roku dochodzi do 4. Rozród następuje od kwietnia do września. Dojrzałość płciową ryjówki osiągają zwykle jeszcze w tym samym roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Zapotrzebowanie ryjówki na pokarm jest ogromne. Ryjówka ma zapotrzebowanie na pokarm w ilości 80-200 % wagi swego ciała (najwięcej karmiąca samica). To tak, jakby kobieta w ciąży musiała każdego dnia pochłonąć 140 kg pożywienia!

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-31, GAT-231







© Media Nauka 2008-2018 r.