Logo Media Nauka

Ryjówka średnia (Sorex caecutiens)
© marcovarro - Fotolia.com

Ryjówka średnia

Ryjówka średnia, ryjówka białowieska (Sorex caecutiens) to mały ssak z rodziny ryjówkowatych. Ma dużą głowę w stosunku do wielkości całego ciała, która zakończona jest charakterystycznym ryjkiem. Futerko jest dwukolorowe. Wierzch i boki ciemniejsze, spód jasny.

Występowanie i środowisko PL

Lasy wschodniej Europy, Azja, północno-zachodnia część Ameryki Północnej. W Polsce znana tylko z Puszczy Białowieskiej. Występuje na obszarach tundry i tajgi. Preferuje błotniste, wilgotne tereny. Mieszka w lasach, rzecznych dolinach.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w norach. Długość życia to zaledwie kilkanaście miesięcy. Ryjówka ta jest aktywna za dnia i w nocy. Nie zapada w sen zimowy. Prowadzi skryty tryb życia.

Morfologia i anatomia

To drobny ssak o rozmiarach nie przekraczających 11,5 cm długości razem z ogonem.

Pożywienie

Zjada głównie owady, przede wszystkim chrząszcze. Poluje też na pająki i dżdżownice. Zjada także nasiona. Zaobserwowano także zjadanie padliny. Poszukiwaniu pokarmu poświęca prawie całą swoją aktywność.

Rozmnażanie

Ciąża trwa miesiąc. Samica rodzi w miocie od 2 do 11 młodych. Liczba miotów w roku dochodzi do 4. Rozród następuje od kwietnia do września. Dojrzałość płciową ryjówki osiągają zwykle jeszcze w tym samym roku.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Zapotrzebowanie ryjówki na pokarm jest ogromne. Ryjówka ma zapotrzebowanie na pokarm w ilości 80-200 % wagi swego ciała (najwięcej karmiąca samica). To tak, jakby kobieta w ciąży musiała każdego dnia pochłonąć 140 kg pożywienia!

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-31, GAT-231


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaRyjówka malutka
Sorex minutus
Ryjówkowate
Ryjówkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.