PL

Siwerniak

Siwerniak (Anthus spinoletta) to bardzo rzadki u nas ptak z rodziny pliszkowatych. Podobny jest do świergotka łąkowego. W szacie godowej ptak ten ma szarą głowę, jasną brew nad okiem, brunatny grzbiet z oliwkowym odcieniem, lekko różową pierś. Poza tym okresem upierzenie jest szarobrązowe z jasnym spodem. Na piersi i po bokach ciała pojawiają się ciemne plamki. Na skrzydłach znajdują się jasne paski. Ma ciemne nogi.


Siwerniak (Anthus spinoletta)
© marcobarone - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i na północnym obszarze Afryki. W Polsce tylko w rejonach wysokich gór. Jest bardzo nieliczny.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Poza okresem rozrodu tworzy stadka.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce oraz zjada nasiona roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje na ziemi, często na stoku, pod osłoną roślinności. Samica składa 4-6 (7) jaj od maja do lipca i wysiaduje je sama przez 14-16 dni. Po około 14 dniach młode uzyskują lotność.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce siwerniak podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-06, GAT-831

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
siwerniak

Okres występowania w Polsce siwerniaka.

         

Samica siwerniaka może w tym czasie składać jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.